Quantcast

Φίσερ: ΑΠΕ και υδρογόνο οι βασικές πηγές ενέργειας του μέλλοντος

«Καθώς θα ενταθούν οι πιέσεις από την κλιματική αλλαγή, το φυσικό αέριο δεν θα είναι η βασική πηγή ενέργειας στο απώτερο μέλλον, αλλά οι ΑΠΕ και το υδρογόνο»

«Καθώς θα ενταθούν οι πιέσεις από την κλιματική αλλαγή, το φυσικό αέριο δεν θα είναι η βασική πηγή ενέργειας στο απώτερο μέλλον, αλλά οι ΑΠΕ και το υδρογόνο», υπογράμμισε ο Γιόσκα Φίσερ, πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

 

 

Και αυτό θα δημιουργήσει «τεράστιες ευκαιρίες στον ευρωπαϊκό Νότο και συγκεκριμένα την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Φίσερ στο πλαίσιο του συνέδριου του Economist και του powergame.gr, που λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη και επικεντρώνεται στον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή. «Το φυσικό αέριο θα είναι χρήσιμο για αρκετό καιρό ακόμη, αλλά η επιδείνωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε ο αντικαγκελάριος επί κυβέρνησης Γκέρχαρντ Σρέντερ από το 1998 μέχρι το 2005 και τότε μέλος της Συμμαχίας ‘90/Πρασίνων.

Προέβλεψε, μάλιστα, πως αυτή η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση σε βάθος χρόνου, ιδιαίτερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής. «Είναι πιθανό να προκληθεί αστάθεια και έτσι θα πρέπει να καλλιεργηθεί ένα κλίμα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Στον ευρωπαϊκό Βορά, παράλληλα, η συζήτηση επικεντρώνεται στην αξιοποίηση του υδρογόνου για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας και της θέρμανσης. «Παρακολουθούμε την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο τελευταίος Ψυχρός Πόλεμος διήρκησε 40 χρόνια και σήμερα δεν έχουμε τα περιθώρια για μια ακόμη 40ετία», είπε ο κ. Φίσερ, τονίζοντας πως αυτό που χρειάζεται σήμερα ο κόσμος είναι διεθνής συνεργασία.

Θεωρώντας πως η Ευρώπη κινείται σε μια πλούσια περίοδο από προκλήσεις, ο κ. Φίσερ εστίασε επίσης την ομιλία του στις μεταναστευτικές ροές που εκτιμάται πως θα υπάρξουν από το Αφγανιστάν. Τόνισε πως μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να μην αφορά στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Σταδιακά, όμως, είναι πιθανό να υπάρξει ένα αυξανόμενο κύμα μετανάστευσης από τη μεσαία τάξη του Αφγανιστάν ώστε θα θελήσει να προσεγγίσει το πλησιέστερο σύνορο της Δύσης που είναι η Ευρώπη. «Γι΄ αυτόν τον λόγο η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την Ε.Ε. Θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες ισορροπίες με χώρες-μέλη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά και να έρθουμε σε διάλογο με μη κράτη-μέλη όπως η Τουρκία», τόνισε ο κ. Φίσερ.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση The Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist