Quantcast

Φέτα: Ανάκληση άδειας ΠΟΠ, έλεγχοι και στο εξωτερικό από τον ΕΛΓΟ

Πρόκειται για μέτρο που κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς αξιολογείται ως το πλέον αποτελεσματικό

Άμεση ανάκληση της άδειας ΠΟΠ και αποστολή των ελεγκτών του ΕΛΓΟ για ελέγχους στις αγορές του εξωτερικού, είναι τα δύο βασικά μέτρα που εξετάζουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο ΕΛΓΟ για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της νοθείας σε μια σειρά ποιοτικών προϊόντων και κυρίως στη φέτα.

Η υπόθεση με τη φέτα στη Σουηδία αλλά και ο εντοπισμός τρίτης εταιρείας που διακινούσε «ανώριμη» φέτα οδηγούν στη σκλήρυνση των μέτρων με την πρόταση που έχει αποκαλύψει το powergame.gr για ανάκληση της άδειας ΠΟΠ την επόμενη ημέρα μετά την διαπίστωση της παράβασης και για «εύλογο χρονικό διάστημα» να είναι η πρώτη στο τραπέζι.

Πρόκειται για μέτρο που κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς αξιολογείται ως το πλέον αποτελεσματικό αφού η αφαίρεση της άδειας ΠΟΠ σημαίνει ότι η εταιρεία στην οποία θα επιβάλλεται δεν θα μπορεί να παράξει φέτα και θα τεθεί εκτός αγοράς για όσο διάστημα προβλεφθεί, δηλαδή από 6 μήνες έως 2 χρόνια. Σήμερα, η ανάκληση άδειας προβλέπεται μόνο για τους υπότροπους.

Για κάθε φορτίο εκτός τυροκομείου η εταιρεία είναι υπεύθυνη

Σύμφωνα με τους εισηγητές της συγκεκριμένης πρότασης, η ανάκληση της άδειας θα γίνεται αυτόματα, χωρίς καμία εξαίρεση. Θα επιβάλλεται δηλαδή ακόμη και στις περιπτώσεις που η εταιρεία επικαλεστεί «λάθος», ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί ότι δεν υπήρχε «δόλος» ή ακόμη κι αν φροντίσει συμμορφωθεί αμέσως με όσα προβλέπονται στη νομοθεσία. «Ήρθε η ώρα να μετρηθούμε. Για κάθε φορτίο που βγαίνει από το τυροκομείο η εταιρεία που το παράγει είναι υπεύθυνη», δηλώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του κρατικού μηχανισμού που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα.

Εκτός από την ανάκληση της άδειας, η εταιρεία που θα κάνει την παράβαση, θα παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή για τις κυρώσεις που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο καθώς και στη δικαιοσύνη. Με το καινούργιο νομικό πλαίσιο, οι κυρώσεις φθάνουν τα 5 χρόνια φυλάκιση και τις 300.000 ευρώ πρόστιμο, το οποίο μπορεί να φτάσει τις 600.000 ευρώ όταν, ο κύκλος εργασιών είναι πάνω από 10 εκατ. ευρώ αλλά ακόμη και να ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ, όταν το παράνομα προσποριζόμενο κέρδος είναι μεγαλύτερο.

Εξαγωγή και ελεγκτών στις διεθνείς αγορές

Ένα δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ελεγκτές του ΕΛΓΟ να μεταβαίνουν για ελέγχους και στις αγορές του εξωτερικού, με αιχμή τους κύριους προορισμούς των ελληνικών προϊόντων.

Αποδίδουν οι έλεγχοι, παραπομπές και για ελαιόλαδο

Όσον αφορά, πάντως, στο ελεγκτικό σχήμα που έχει καταρτίσει και υλοποιεί ο ΕΛΓΟ αποδίδει ήδη αποτελέσματα, όπως αναφέρουν στον οργανισμό, καθώς πέραν της φέτας, έχουν εντοπιστεί παραβάσεις της νομοθεσίας για τα προϊόντα ΠΟΠ και στο ελαιόλαδο και σε άλλα προϊόντα, υποθέσεις που παραπέμπονται για κυρώσεις, ενώ έπεται συνέχεια.