FAO: Σε υψηλό ρεκόρ 20ετίας οι τιμές των τροφίμων

Ο γενικός δείκτης τροφίμων αναρριχήθηκε στις 133,2 μονάδες, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιουλίου 2011 (που κρατούσε μέχρι τώρα τα πρωτεία), όταν είχε ανεβεί στις 131,9 μονάδες

Στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας σκαρφάλωσαν τον Οκτώβριο οι τιμές των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τη γεωργία και τα τρόφιμα (FAO).

Ο γενικός δείκτης τροφίμων αναρριχήθηκε στις 133,2 μονάδες, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιουλίου 2011 (που κρατούσε μέχρι τώρα τα πρωτεία), όταν είχε ανεβεί στις 131,9 μονάδες.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων έφθασε στο 31,3% συγκριτικά με τον Οκτώβριο 2020 και στο 3% συγκριτικά με το Σεπτέμβριο 2021, με κινητήριες δυνάμεις τις αυξημένες τιμές των δημητριακών και των φυτικών ελαίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά 38,3% αυξήθηκε η τιμή σιταριού σε ένα χρόνο

Σημαντική αύξηση σε μηνιαία βάση (3,2%) κατέγραψε ο δείκτης τιμών δημητριακών, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 22,4% και σε ετήσια βάση. Ανοδικά κινούνται οι τιμές όλων των δημητριακών με την τιμή του σιταριού να είναι αυξημένη κατά 38,3% συγκριτικά με πέρυσι.

Η μη ικανοποιητική παραγωγή στη Βόρεια Αμερική και η επιβολή αυξημένης φορολογίας από τη Ρωσία στις εξαγωγές σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για σιτάρι σ’ όλο τον πλανήτη καθώς οι περισσότερες χώρες σπεύδουν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους φοβούμενες επισιτιστική κρίση, εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στη συνέχιση της ανοδικής πορείας της διεθνής τιμής του σιταριού.

Σε αυξητική τροχιά βρίσκεται και η τιμή του καλαμποκιού λόγω του ράλι στις τιμές των ενεργειακών αγαθών, όπως και του ρυζιού, αν και η έναρξη της συγκομιδής του σε διάφορες ασιατικές χώρες απέτρεψε μεγαλύτερη αύξηση.

 

Σε υψηλά όλων των εποχών οι τιμές φυτικών ελαίων

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε μηνιαία βάση (9,6%) κατέγραψαν οι τιμές των φυτικών ελαίων που βρίσκονται πλέον σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με κινητήριες δυνάμεις το φοινικέλαιο, το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο. Η άνοδος των τιμών των φυτικών ελαίων προέρχεται τόσο από αμφιβολίες σχετικά με την παραγωγή, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, όσο και από την αύξηση της ζήτησης από την Ινδία που μείωσε μάλιστα τους δασμούς ακριβώς για να ενθαρρύνει τις εισαγωγές. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου επίσης επέδρασε θετικά στην άνοδο των τιμών των φυτικών ελαίων.

Σε ανοδική τροχιά γαλακτοκομικά – υποχωρούν οι τιμές ζάχαρης και κρέατος
Κατά 2,6% αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση και οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων (έχουν αυξηθεί κατά 15,5% σε ετήσια βάση), ακριβώς επειδή οι περισσότερες χώρες προσπαθούν να διασφαλίσουν στρατηγικά αποθέματα.

Αντίθετα, κατά 2,1% υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές της ζάχαρης τον Οκτώβριο συγκριτικά με το Σεπτέμβριο μετά την αύξησή τους επί έξι συνεχόμενους μήνες. Ωστόσο, παραμένουν αυξημένες για περισσότερο από 40% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα 2020. Η μείωση στην τιμή της ζάχαρης τον Οκτώβριο οφείλεται σε μειωμένη ζήτηση για εισαγωγές παγκοσμίως και την διαφαινόμενη αύξηση των εξαγωγών από Ινδία και Ταϋλάνδη. Η εξασθένηση του βραζιλιάνικου νομίσματος ρεάλ συγκριτικά με το δολάριο επίσης συνέβαλε στη μείωση των παγκόσμιων τιμών ζάχαρης, που αντιστάθμισαν ως ένα βαθμό οι υψηλότερες τιμές αιθανόλης στη χώρα της σάμπας.

Σε καθοδική τροχιά κινήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα και οι διεθνείς τιμές κρέατος, που βρίσκονται, όμως, σε υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι καταγράφοντας αύξηση 22,1%. Στη μείωση των τιμών συνέβαλαν οι τιμές χοίρειου και βοδινού, ενώ αντίθετα οι τιμές για κρέας πουλερικών αυξήθηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, την ώρα που δεν διαφαίνεται αύξηση παραγωγής, ειδικά στην Ευρώπη, λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών. Ελαφρά ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος.

 

Πηγή: Powergame.gr