Quantcast

Ευρωζώνη: Ιστορική πτώση στο ΑΕΠ του α’ τριμήνου – «Παρέλυσαν» οι οικονομίες των κρατών-μελών

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΥΠΕΣΤΗ Η ΓΑΛΛΙΑ

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της βίωσε η οικονομία της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του έτους ως αποτέλεσμα των γενικευμένων lockdown του Μαρτίου και της «παράλυσης» σχεδόν του συνόλου των οικονομιών της ζώνης του ευρώ.

Το ΑΕΠ στις 19 χώρες-μέλη συρρικνώθηκε 3,8% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους έναντι του προηγουμένου τριμήνου, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Το ΑΕΠ της ΕΕ μειώθηκε κατά 3,3% το ίδιο διάστημα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1995, οπότε ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 3,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 2009, οπότε η οικονομική δραστηριότητα είχε συρρικνωθεί κατά 4,5%.

Μεταξύ των χωρών-μελών, το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη η οικονομία της Γαλλίας, με 5,8% συρρίκνωση του ΑΕΠ, ενώ ακολουθεί η Σλοβακία (-5,4%) και η Ισπανία (-5,2%).

Το σοκ για την οικονομία της Ιταλίας ανέρχεται στο 4,7%, με τη χώρα να εισέρχεται επισήμως σε ύφεση, έπειτα από τη συρρίκνωση 0,1% του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Ισχυρό το πλήγμα και για τη Γερμανία με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο, μέγεθος που αποτελεί τη μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 και τη δεύτερη μεγαλύτερη από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

Η Eurostat ενημέρωσε επίσης ότι οι εξαγωγές της ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 6,2% τον Μάρτιο, λόγω πανδημίας, αλλά οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο, κατά 10,1% σε ετήσια βάση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης στα 28,1 δισ. ευρώ έναντι 22,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019

Ωστόσο, βουτιά 12,1% στα 153,3 δισ. ευρώ έκανε το εμπόριο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης τον Μάρτιο σε σύγκριση με ένα έτος πριν λόγω των μέτρων που έλαβαν οι χώρες – μέλη της για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 0,2% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Είναι η πρώτη μείωση που καταγράφεται από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 για την Ευρωζώνη και από το πρώτο τρίμηνο του 2013 για την ΕΕ.

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,3% και στις δύο περιοχές.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% και στις δύο περιοχές έναντι αυξήσεων 1,1% και 1%, αντίστοιχα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2019.