Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών τον Οκτώβριο, καθώς η κρίση του κόστους διαβίωσης διατήρησε επιφυλακτικούς τους καταναλωτές και έπληξε τη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα που ενισχύει τις ενδείξεις ότι η περιοχή εισέρχεται σε ύφεση.
Τα εργοστάσια έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και εξαιτίας των εφοδιαστικών αλυσίδων που ακόμη ανακάμπτουν από την πανδημία, και από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Οκτώβριος ήταν ο τέταρτος μήνας που ο δείκτης διαμορφώθηκε χαμηλότερα του ορίου των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση, και ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.
«Η οικονομία της ευρωζώνης πρόκειται να συρρικνωθεί στο δ΄ τρίμηνο, δεδομένης της αυξανόμενης απώλειας παραγωγής και της επιδείνωσης της ζήτησης που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο, εντείνοντας τις εικασίες ότι μια ύφεση φαίνεται όλο και πιο αναπόφευκτη», τόνισε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.
«Η ζήτηση μειώνεται κατακόρυφα και οι επιχειρήσεις όλο και περισσότερο ανησυχούν για τα υψηλά αποθέματα και τις ασθενέστερες του αναμενόμενου πωλήσεις, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», επισημαίνεται στην έκθεση.
Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,9% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, και με τις τιμές να αυξάνονται σημαντικά, η ζήτηση αποδυναμώθηκε.
Ο σύνθετος δείκτης νέων δραστηριοτήτων διαμορφώθηκε κοντά σε χαμηλό δύο ετών στις 45 από τις 46,3 μονάδες.
Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,2 μονάδες από τις 48,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις αλλά στο χαμηλότερο επίπεδο του 20μήνου.
Ο μεταποιητικός ΡΜΙ επίσης υποχώρησε στις 46,6 από τις 48,4 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 47,8 μονάδες.
Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή υποχώρησε στις 44,2 από τις 46,3 μονάδες.