Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν στις 5 Ιανουαρίου σε μια στρατηγική ενεργειακή συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει έργα μεγάλης κλίμακας που θα συμβάλουν στον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό καθώς και στην ενίσχυση της οικονομίας του υδρογόνου στη Γερμανία και την ΕΕ, όπως ανέφερε η ανακοίνωση της RWE.
Επιπλέον, η εταιρική σχέση θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια εφοδιασμού του απεξαρτημένου από τον άνθρακα ευρωπαϊκού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο αγωγός υδρογόνου που θα συμβάλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τον άνθρακα
Η συμφωνία προβλέπει πως οι επενδύσεις θα βασιστούν στην κατασκευή ενός αγωγού υδρογόνου από τη Νορβηγία στη Γερμανία. Εν αναμονή της κατασκευής του, ωστόσο, η Equinor και η RWE προτείνουν μια σειρά επενδύσεων που θα αποτελέσουν βασικά δομικά στοιχεία για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με υδρογόνο και τη χρησιμοποίησή του στον τομέα της ενέργειας από το 2030 και μετά.
«Μέσα από αυτή τη συνεργασία θα ενισχύσουμε τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια για την κορυφαία βιομηχανική χώρα της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουμε μια βιώσιμη οδό προς την αναγκαία ενεργειακή μετάβαση για τις βιομηχανίες. Η συνεργασία έχει τη δυνατότητα να καταστήσει τη Νορβηγία βασικό προμηθευτή υδρογόνου στη Γερμανία και την Ευρώπη. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να χτιστεί μια βιομηχανία υδρογόνου στη Νορβηγία όπου το υδρογόνο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για τις εγχώριες βιομηχανίες», τόνισε ο Anders Opedal, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της Equinor.
«Προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στη μετατροπή από ορυκτά καύσιμα σε υδρογόνο, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια ταχεία άνοδο της οικονομίας του υδρογόνου. Το μπλε υδρογόνο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι η αρχή και να ακολουθήσει η μετατροπή σε πράσινο υδρογόνο. Αυτό ακριβώς προωθούμε με τη συνεργασία μας, παρέχοντας στις βιομηχανίες σημαντικές ποσότητες υδρογόνου. Επιπλέον, οι προγραμματισμένες επενδύσεις μας σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (μπορούν να λειτουργήσουν είτε με αέριο είτε με υδρογόνο – CCGT) θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού σε έναν τομέα ηλεκτρικής ενέργειας απεξαρτημένο από τον άνθρακα», σημείωσε με τη σειρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της RWE, Markus Krebber.
Επενδύσεις για οριστική μετάβαση στο πράσινο υδρογόνο
Η Equinor έχει τη φιλοδοξία να επενδύσει σε έργα καθαρού υδρογόνου στην Ευρώπη με αρχική δυναμικότητα παραγωγής υδρογόνου 2 γιγαβάτ (GW) χαμηλών εκπομπών άνθρακα (μπλε) στη Νορβηγία έως το 2030 και έως 10 γιγαβάτ έως το 2038. Αυτές οι εγκαταστάσεις πρόκειται να τροφοδοτήσουν τον αγωγό στη Γερμανία, ο οποίος αξιολογείται προς το παρόν από την Gassco, την Equinor και άλλους εταίρους. Εφόσον αυτός ο αγωγός κατασκευαστεί, η Equinor θα μεταφέρει το μπλε υδρογόνο, το οποίο η RWE θα αγοράσει και θα χρησιμοποιήσει σε εργοστάσια αερίου CCGT.
Επιπλέον, η RWE και η Equinor θα συνεργαστούν σε έργα που στοχεύουν στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι μακράν η πιο αποτελεσματική μορφή παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η RWE και η Equinor σχεδιάζουν να διερευνήσουν από κοινού δυνατότητες για υπεράκτια παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στη Νορβηγία, τη Γερμανία και τις χώρες που γειτνιάζουν με τον προτεινόμενο αγωγό υδρογόνου. Και οι δύο εταιρείες ασχολούνται ήδη με την ανάπτυξη του AquaSector -ενός έργου στη Βόρεια Θάλασσα που στοχεύει στη δημιουργία ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου 300 MW συνδεδεμένο με υπεράκτιους ηλεκτρολύτες που παράγουν πράσινο υδρογόνο.
Πώς θα ολοκληρωθεί ενεργειακή μετάβαση από τον άνθρακα στο υδρογόνο
Η RWE και η Equinor σχεδιάζουν επίσης να επενδύσουν από κοινού σε ευέλικτους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής CCGT στη Γερμανία συνολικής ισχύος 3 γιγαβάτ έως το 2030. Οι μονάδες αυτές βασίζονται σε τεχνολογία που στοχεύει στην εξισορρόπηση της κυμαινόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών και Προστασίας του Κλίματος, οι μονάδες CCGT θα μπορούν να φτάσουν στο 50% της ικανότητας καύσης υδρογόνου από τη στιγμή που θα τεθούν σε λειτουργία. Οι εταιρείες θα ακολουθήσουν έναν οδικό χάρτη για να φτάσουν στο 100% την ικανότητα καύσης υδρογόνου μέχρι τα μέσα του 2030.
Προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση των CCGT προς την καύση υδρογόνου κατά 100%, το φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί αρχικά από υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Καθώς σταδιακά θα συνδέονται στο δίκτυο οι υπεράκτιες μονάδες παραγωγής υδρογόνου, το πράσινο υδρογόνο θα συμπληρώσει και τελικά θα αντικαταστήσει το μπλε στις εισαγωγές στη Γερμανία. Το πράσινο υδρογόνο από τα κοινά έργα της RWE και της Equinor θα τροφοδοτήσει τον κοινό στόλο CCGT για να ολοκληρωθεί το «ταξίδι» της απαλλαγής από τον άνθρακα.
Τέλος, RWE και Equinor θα συνεχίσουν να διερευνούν κοινές επενδύσεις σε έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία και τη Γερμανία καθώς και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Νορβηγία.