Σε θετικό έδαφος – αν και με περιορισμένα κέρδη – ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Παρασκευής στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, η νευρικότητα των επενδυτών και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας επανήλθαν στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε να είναι η πρώτη ζημιογόνος για το 2023.
Ο Stoxx 600 πέτυχε μια περιορισμένη αντίδραση, μετά τις χειρότερες μέχρι στιγμής επιδόσεις για το νέο έτος της Πέμπτης, κλείνοντας με μικρά κέρδη 0,37% στις 452,12 εβδομάδες. Τη διαφορά έκανε ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής που έκλεισε σημαντικά ενισχυμένος κατά 1,2%. Σε επίπεδο εβδομάδας, πάντως, το αποτέλεσμα του πανευρωπαϊκού δείκτη ήταν αρνητικό, με απώλειες 0,3%.
Κέρδη 0,76% για τον γερμανικό DAX στις 15.033,56 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,63% ο γαλλικός CAC στις 6.995,99 μονάδες, ενώ και ο βρετανικός FTSE έκλεισε σήμερα 0,30% υψηλότερα στις 7.770,59 μονάδες.
Στα περιφερειακά ταμπλό, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε κέρδη 0,70% στις 25.775,52 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με σημαντικά κέρδη 1,42% στις 8.918 μονάδες.
Η ανησυχία των επενδυτών επικεντρώνεται κυρίως στις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και στο κατά πόσο αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση. Παρά τις ενδείξεις επιβράδυνσης του υψηλού πληθωρισμού σε ΗΠΑ και ευρωζώνη, τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ δηλώνουν «ετοιμοπόλεμες» και πρόθυμες να συνεχίσουν στην πεπατημένη των τελευταίων μηνών, περιορίζοντας τις ελπίδες για πιο «χαλαρές» αυξήσεις τους επόμενους μήνες.
Στα καλά νέα της ημέρας, οι προβλέψεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Γκεοργκίεβα, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι λιγότερο ανησυχητικές σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, οι τιμές παραγωγού (PPI) συνέχισαν να υποχωρούν για τρίτο μήνα σε μία ένδειξη αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.
Στον αντίποδα, αναλύσεις της Bank of America και της Goldman Sachs κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι το «ράλι» των ευρωπαϊκών μετοχών ενδεχομένως να φτάνει στο τέλος τους λόγω των πολύπλοκων και δυσμενών υφιστάμενων συνθηκών.