Σε βαρύ κλίμα ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έκλεισαν με αρνητικά πρόσημα για 2η διαδοχική μέρα, αν και κατάφεραν να περιορίσουν μερικώς τις μεγάλες απώλειες που κατέγραφαν ενδοσυνεδριακά.
Ο πληθωρισμός έχει εδραιωθεί σε υψηλά επίπεδα που είχαν να καταγραφούν 30-40 χρόνια, οι Κεντρικές Τράπεζες υποκύπτουν στα «γεράκια» που ζητούν πιο επιθετικές και γρήγορες κινήσεις για την αντιμετώπισή του και το «φάντασμα» της ύφεσης φαίνεται να επιστρέφει πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που κλείσει η «στρόφιγγα» της ροής ρωσικής ενέργειας προς την Ευρώπη, όπως προειδοποίησε η Fitch.
Το «κοκτέιλ» των προβλημάτων είναι εκρηκτικό, αφού, εκτός από τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων, περιλαμβάνει έκρηξη του ενεργειακού κόστους, παγκόσμιο κύμα ακρίβειας σε όλα τα βασικά αγαθά, πόλεμο στην Ουκρανία, αναζωπυρώσεις της πανδημίας και νέα lockdown που με τη σειρά τους εντείνουν την ήδη προβληματική κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ακόμη και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Γκεοργκίεβα, δεν έκρυψε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όλα τα παραπάνω, χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε σήμερα 1,37% και περιορίστηκε στις 427,99 μονάδες. Πτώση 1,34% στις 3.461 μονάδες και για τον EuroStoxx 50.
Στα εθνικά ταμπλό, ο γερμανικό DAX συρρικνώθηκε κατά 0,90% στις 13.882 μονάδες, ο γαλλικός CAC έχασε 1,26% στις 6.272 μονάδες και ο βρετανικός FTSE υποχώρησε 1,82% στις 7.302 μονάδες.
Στο «κόκκινο» και η περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να σημειώνει μικρές απώλειες 0,09% στις 24.065 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,91% στις 8.399 μονάδες.