Μεταστροφή κλίματος στο τέλος μιας ταραγμένης εβδομάδας, αφού τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν σημειώνοντας κέρδη την Παρασκευή.
Η ρελάνς των επενδυτών δεν ήταν ωστόσο αρκετή για να ανατρέψει το συνολικό αρνητικό κλίμα, αφού οι εβδομαδιαίες απώλειες ανήλθαν στο 1,3%.
Η υψηλή μεταβλητότητα παραμένει ωστόσο ο παράγοντας εκείνος που «κινεί τα νήματα» της επενδυτικής ψυχολογίας.
Ο πληθωρισμός έχει εδραιωθεί σε υψηλά 30-40 ετών, ενώ τα «γεράκια» της ΕΚΤ έχουν ήδη λάβει θέση με «ομοβροντία» δηλώσεων στα διεθνή ΜΜΕ για τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων που εκτός απροόπτου θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο και θα είναι τουλάχιστον τέσσερις μέχρι τα τέλη του έτους.
Απαισιόδοξο το γενικό κλίμα
Το κλίμα γίνεται ακόμη πιο απαισιόδοξο, όσο συνεχίζονται το αδιέξοδο στην Ουκρανία, οι εντάσεις αναφορικά με το αίτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η ενεργειακή κρίση, οι αναζωπυρώσεις της πανδημίας και τα συνεχιζόμενα λοκντάουν στην Κίνα.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη συνέχισε να κινείται σε αρνητικό κλίμα, στις -21,1 μονάδες τον Απρίλιο, αν και ενισχύθηκε κατά 0,9 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ακόμη χειρότερα τα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο αντίστοιχος δείκτης κατρακύλησε στο -40, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 48 ετών, ή για την ακρίβεια από το 1974 οπότε και ξεκίνησε η σχετική μέτρηση.
Πώς κινήθηκαν οι δείκτες
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 431,10 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 13.981 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,20% στις 6.285 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,19% στις 7.389 μονάδες.
Σε ίδιο μήκος κύματος και η περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται κατά 0,12% στις 24.095 μονάδες.