Quantcast

Eurogroup: «Πράσινο φως» για την προεξόφληση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Το συνολικό όφελος των τριών προεξοφλήσεων του ΔΝΤ διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν σήμερα (25/2) την προεξόφληση του υπολοίπου των δανείων που είχε λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.

 

 

Ικανοποιημένος ο Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή επισημαίνοντας σε δηλώσεις του προς τον Τύπο ότι εν μέσω αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα, το οποίο συνιστά απόδειξη της ισχυροποίησης της και της αυτοπεποίθησής της.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που ξεκίνησε την προεξόφληση τον Νοέμβριο του 2019, τη συνέχισε τον Μάρτιο του 2021 και την ολοκληρώνει την άνοιξη του 2022.

«Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, με υψηλή συμβολική αξία και ουσιαστικό όφελος. Εξέλιξη που πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, ενισχύει την αξιοπιστία της πατρίδας μας, έχει θετική επίδραση στο δημόσιο χρέος και εξοικονομεί πόρους προς όφελος της κοινωνίας» τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το συνολικό όφελος των τριών προεξοφλήσεων του ΔΝΤ διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ.

Στα 8,2 δις το σύνολο της οφειλής

Σημειώνεται ότι το σύνολο της ελληνικής οφειλής ήταν στα 8,2 δισ. ευρώ και η προεξόφλησή της έγινε δυο χρόνια νωρίτερα. Όφελος που, όπως είπε «αξιοποιείται από την κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

«Η σημερινή, σημαντική εξέλιξη, είναι αποτέλεσμα της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και απαιτητικών περιστάσεων. Πολιτική που επέτρεψε στη χώρα να ανακάμψει ισχυρά, να αναπτυχθεί βιώσιμα και δίκαια και να ισχυροποιηθεί πολύπλευρα» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ολόκληρη η δήλωση Σταϊκούρα:

«Σήμερα, εν μέσω αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα ισχυροποίησης και αυτοπεποίθησής της.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εγκρίναμε την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων που είχε λάβει η χώρα μας από το ΔΝΤ, καθώς και την πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων της Ελλάδας με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτές οι – πολλαπλά επωφελείς για τη χώρα μας – πρωτοβουλίες δρομολογήθηκαν κατόπιν επίσημου αιτήματος του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, στις 6 Δεκεμβρίου 2021.

Στο μεσοδιάστημα, εργαστήκαμε με μεθοδικότητα και συνέπεια, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους.

Με αυτή, την τρίτη, προεξόφληση του ΔΝΤ, η Ελλάδα αποπληρώνει – δύο χρόνια πριν από τη λήξη της – το σύνολο της οφειλής της προς το Ταμείο, συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ.

Προεξόφληση που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, συνέχισε τον Μάρτιο του 2021 και ολοκληρώνει – σε λιγότερο από 2,5 χρόνια – την άνοιξη του 2022.

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, με υψηλή συμβολική αξία και ουσιαστικό όφελος για τη χώρα μας.

Εξέλιξη που πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, εξοικονομεί πόρους προς όφελος της κοινωνίας, και έχει θετική επίδραση στο δημόσιο χρέος και την οικονομία μας.

Ειδικότερα, με τη νέα αυτή αποπληρωμή, μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, βελτιώνονται βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, εξοικονομούνται πόροι, ύψους 56 εκατ. ευρώ από την καταβολή τόκων. Έτσι, το συνολικό όφελος των τριών προεξοφλήσεων του ΔΝΤ διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ.

Όφελος που αξιοποιείται από την Κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κυρίως των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας.

Η σημερινή, σημαντική εξέλιξη, είναι καρπός της υπεύθυνης, αποτελεσματικής και μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, σε περιβάλλον πολλαπλών εξωγενών κρίσεων και απαιτητικών περιστάσεων τα τελευταία χρόνια.

Πολιτική, που επέτρεψε στη χώρα να ανακάμψει ισχυρά, να αναπτυχθεί βιώσιμα και δίκαια, να ισχυροποιηθεί πολύπλευρα, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή».