Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Σήμερα η κατάθεσή του στις Βρυξέλλες

Αφορά δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως και 57 δισ. ευρώ

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως και 57 δισ. ευρώ στην προσεχή εξαετία, το οποίο διαμόρφωσε η Ομάδα Δράσης με επικεφαλής τον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη καταθέτει σήμερα στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση.

 

 

Παρά τις αβεβαιότητες και τις καθυστερήσεις από πλευράς των Ευρωπαίων, η Αθήνα εκφράζει ότι το εγχείρημα τελικώς θα προχωρήσει και θα αποδώσει καρπούς. Όχι τυχαία και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει στις Βρυξέλλες μεθαύριο Πρόγραμμα Σταθερότητος και Ανάπτυξης προβλέποντας Ανάπτυξη 6,2% για το 2022, που θα στηρίζεται σε αύξηση επενδύσεων 30% εν σχέσει με το 2021!

 

 

Για να συμβεί αυτό, το Ελληνικό Σχέδιο εμπεριέχει ιδέες και λύσεις που έχουν τύχει ευμενών σχολίων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην φάση της καταρτίσεώς του. Αλλά τον τελικό λόγο για όλες τις χώρες θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μπορεί και να «φρενάρει» τη χρηματοδότηση (επιδοτήσεις και δάνεια) αν δεν τηρούνται στόχοι και όροι για μεταρρυθμίσεις, καθώς και το αναπτυξιακό αποτέλεσμα από τα έργα αυτά.