Quantcast

ΕΣΠΑ – Ταμείο Ανάκαμψης: Έργα ψηφιακής τεχνολογίας 7 δισ. ευρώ

Φαίνεται ότι η χώρα βρίσκεται ενόψει μιας σημαντικής ευκαιρίας για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό

Με μια πλειάδα έργων ψηφιακής τεχνολογίας ξεκινούν τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Τα δύο προγράμματα μαζί εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν πόρους ύψους 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία (6 δισ. ευρώ) αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Και αν σε αυτούς τους πόρους συμπεριληφθούν και τα έργα του υφιστάμενου ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ που τώρα υλοποιούνται, φαίνεται ότι η χώρα βρίσκεται ενόψει μιας σημαντικής ευκαιρίας για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό.

Ήδη η πρώτη «φουρνιά» έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσιάζει εύγλωττα τον ρόλο του ψηφιακού μετασχηματισμού που επιχειρείται στη χώρα.

Το Ταμείο ανάκαμψης βασίζεται ουσιαστικά στα έργα του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφού από ένα σύνολο 12 έργων που ανακοινώθηκαν, τα οκτώ, ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, άπτονται του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Πρόκειται για έργα όπως είναι το ERP (Enterprise Resource Planning) για το Δημόσιο (36,1 εκατ. ευρώ), η επέκταση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ (32,1 εκατ. ευρώ), η αναβάθμιση του δικτύου των σχολείων, των ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων και των νοσοκομείων (30,5 εκατ. ευρώ), έργα για την επέκταση της διαλειτουργικότητας ανάμεσα στα συστήματα του Δημοσίου (27,9 εκατ. ευρώ) και το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα (129,2 εκατ. ευρώ) κ.ά.

Το έργο με το μεγαλύτερο ύψος που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι εκείνο της ψηφιοποίησης των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων.

Ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 270 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, το έργο αυτό θα σηματοδοτήσει την αλλαγή εποχής για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί στη Βουλή την ολοκλήρωση του 90% της κτηματογράφησης στα επόμενα δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι ορισμένα από τα προαναφερόμενα έργα, ήδη έχουν δημιουργήσει δαπάνες, όπως για παράδειγμα είναι το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» το οποίο έχει ρίξει δεκάδες εκατ. ευρώ στην αγορά κι επιπλέον συνετέλεσε φέτος και πέρυσι στην αύξηση των πωλήσεων πολλών αλυσίδων και καταστημάτων λιανικής.

Το βαρύ έργο των αναθέσεων των υπέρογκων αυτών συμβάσεων έχουν αναλάβει δύο φορείς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.) και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Μόνον η ΚτΠ Α.Ε. έχει αναλάβει να υλοποιήσει πάνω από 150 έργα ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Εκτιμάται δε ότι καθώς προχωράμε στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των δύο ΕΣΠΑ, ο αριθμός των έργων που θα διαχειριστούν οι δύο φορείς θα διευρύνεται.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει παρουσιάσει την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού η οποία περιλαμβάνει συνολικά 455 έργα τα οποία θα υλοποιηθούν σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι εννέα άξονες προτεραιότητας

Τα έργα αυτά χωρίζονται σε εννέα στρατηγικού άξονες προτεραιότητας που στόχο έχουν να προάγουν:

1. τη συνδεσιμότητα
2. τις ψηφιακές Δεξιότητες
3. το Ψηφιακό Κράτος
4. τη Ψηφιακή Επιχείρηση
5. την αναβάθμιση υποδομών έρευνας και εκπαίδευσης
6. τις εφαρμογές Κβάντο-ανθεκτικής κρυπτογραφίας – EuroQCI
7. τις τεχνολογίες Blockchain
8. την ψηφιακή Καινοτομία και τέλος
9. την ενσωμάτωση της Τεχνολογίας σε κάθε τομέα της οικονομίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 155 έργα της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού βρίσκονται σε εξέλιξη. Το υπουργείο δεν αναφέρει προϋπολογισμούς ή συμβατικό αντικείμενο των έργων, αλλά είναι σίγουρο ότι ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Για τα περισσότερα όμως έργα τώρα κινούνται οι διαδικασίες υλοποίησης. Μόνον η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει σε φάση διενέργειας διαγωνισμού πάνω από 30 συμβάσεις έργων πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ άλλα τόσα έργα βρίσκονται σε φάση δημόσιας διαβούλευσης.

Πηγή: powergame.gr