Αναμένεται να συνεχιστούν και να ενταθούν οι δράσεις ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας και της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, στο πρότυπο επιτυχημένων δράσεων που ακολουθήθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθούν άμεσα, όπως αναφέρει η «Απογευματινή».
Στις ηλικίες έως 29 ετών επικεντρώνεται το ΕΣΠΑ 2021- 2027
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
- Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ για 1.100 ανέργους νέων έως και 29 ετών μέσω της ΔΥΠΑ. Το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα σε ανέργους οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την κατάρτιση και πιστοποίηση τους στο ψηφιακό μάρκετινγκ να αποκτήσουν αντίστοιχη – πολύτιμη-εργασιακή εμπειρία. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ανέδειξε σε «best practice» ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
- Το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία 3.000 ανέργων νέων 18 έως 29 ετών, το οποίο αφορά την ενίσχυση ανέργων νέων ελεύθερων επαγγελματιών για τη δημιουργία επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, από τα γραφεία μέχρι τους χώρους παραγωγής και από την αποθήκη μέχρι και τη διανομή των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους, όπως επιτάσσουν άλλωστε οι απαιτήσεις της «4ης βιομηχανικής Επανάστασης».
Απλά και γρήγορα
Η καινοτομία στα νέα προγράμματα έγκειται στην ουσιαστική παρέμβαση –ταυτόχρονα- στη διαθεσιμότητα των πόρων, την απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά και την εξατομίκευση υποστήριξης των νέων. Το τελευταίο είναι η ειδοποιός διαφορά για τα μελλοντικά προγράμματα, καθώς και οι νέοι της Ελλάδας- όπως σε όλη την Ευρώπη- είναι απαραίτητο να υποστηρίζονται , όχι μονο με χρηματοδότηση αλλά και με συμβουλευτική, στον επιχειρηματικό σχεδιασμό τους ή στις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν τους της επιχείρησής τους. Ακριβώς, προκειμένου να είναι η επιχείρηση βιώσιμη στο μέλλον.Έτσι, αναμένεται να υιοθέτηση εργαλείων όπως το «Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης» της ΔΥΠΑ, καθώς και ο «Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων» μέσα από την ιστοσελίδα skills.gov.gr.
Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχει μόνο η κάρτα ανεργίας αλλά ουσιαστικά ένας πλήρης ατομικός φάκελος καθοδήγησης, συμβουλευτικής ή κατάλληλης παραπομπής σε προγράμματα δεξιότητων. Μια ολιστική προσέγγιση , όπως ζητούσε εδώ και πολλά έτη η εε, η οποία πρόσφατα θεσμοθετήθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία και εφαρμόζεται πλέον στο νέο ΕΣΠΑ. Τα οφέλη για τους νέους κρίνεται πως δεν θα είναι βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.