Quantcast

ΕΣΠΑ: Χρηματοδοτικά εργαλεία 2 δισ. για τις ΜμΕ

Χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω της ΕΑΤ

Με δυο οριζόντιες προσκλήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους άνω του 2 δισ. ευρώ που θα στοχεύσουν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), θα κάνει αυλαία το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Παράλληλα αυξημένος θα είναι και ο προϋπολογισμός των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ που στόχο θα έχει την οικονομική τόνωση των περιφερειών της χώρας.

 

Αναφορικά με τις ΜμΕ, το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο του τομεακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», φέρνει δύο νέες προσκλήσεις, που θα αφορούν στον Ψηφιακό και Πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων της χώρας. Κάθε προκήρυξη θα έχει δημόσια συμμετοχή τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ και θα αυξάνει καθώς θα προστίθεται η ιδιωτική συμμετοχή.

Οι δύο προσκλήσεις αυτές, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι τώρα θα είναι μόνιμα ανοικτές. Δηλαδή θα είναι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να εξαντληθούν τα χρήματα, ενώ δεν αποκλείεται η δημόσια συμμετοχή να διευρυνθεί, εφόσον υπάρχουν μεγάλη ζήτηση. Όλες οι δαπάνες θα γίνουν από το τομεακό πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας», ύψους 3,9 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας»

Το πρόγραμμα της «Ανταγωνιστικότητας» είναι το διάδοχο πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, Έρευνας & Καινοτομίας) που τρέχει στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. Το πρόγραμμα αυτό κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να εγκριθεί από το σύνολο των 20 και πλέον τομεακών και επιχειρησιακών προγράμματα που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων για έγκριση στην κοινοτικές αρχές.

Η κυβέρνηση «καίγεται» για την έγκριση του συγκεκριμένου προγράμματος, καθώς ο προκάτοχός του ΕΠΑνΕΚ όχι μόνον έχει εξαντληθεί σε πόρους, αλλά φέρει και υπερδεσμεύσεις (λόγω των έκτακτων ενισχύσεων που δόθηκαν στις ελληνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πανδημίας της Covid-19).

Χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω της ΕΑΤ

Εκτός των δράσεων αυτών, η ελληνική πλευρά πρόκειται να διαθέσει άλλο 1 δισ. ευρώ στην αγορά με τη μορφή χρηματοδοτικών εργαλείων που θα παρασχεθούν μέσω της Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (EAT). Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» έχει προϋπολογισμό 3,9 δισ. ευρώ, σε σύνολο 26,2 δισ. ευρώ που ανέρχεται το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στο νέο ΕΣΠΑ ωστόσο θα υπάρξει ισχυρή αύξηση των πόρων για τη στήριξη της περιφέρειας. Η νέα προγραμματική περίοδος αναμένεται να περιλάβει 2 δισ. ευρώ επιπλέον, απ’ ότι η προηγούμενη περίοδος. Συγκεκριμένα τα Περιφερειακά Προγράμματα θα φτάσουν σε προϋπολογισμό στο νέο ΕΣΠΑ τα 8,1 δισ. ευρώ από 5,9 δισ. ευρώ που είναι στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ.

Αυξήσεις θα γίνουν κατά μήκος όλων των περιφερειακών προγραμμάτων. Ειδικότερα θα κυμανθούν από το +16% για το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Δυτ. Μακεδονίας, έως +85% στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του Ν. Αιγαίου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι η δημιουργία στενευμένων παρεμβάσεων που θα ενθαρρύνουν τις τοπικές οικονομίες των περιφερειών και με στόχο να φτάσουν μέχρι και τους πιο απομακρυσμένους οικισμούς της χώρας.

Για το λόγο αυτό οι 12 (επιλέξιμες) Περιφέρειες θα στελεχωθούν με ειδικό προσωπικό (μηχανικούς, οικονομολόγους και νομικούς) προκειμένου να προωθηθούν καλύτερα τα έργα του νέου ΕΣΠΑ.