Έρχεται επιστροφή προκαταβολών φόρου από 20% έως και 30% για όσες επιχειρήσεις κάνουν επενδύσεις και αυξημένες αποσβέσεις ενεργοποιώντας την ελληνική πρόταση για αλλαγή χρήσης των κερδών από τα κέρδη των ομολόγων DELL και DELL.
Οπως αναφέρει στο iefimerida.gr η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη η ANFA, Agreement on Net Financial Assets, είναι η συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού την οποία έχουν συνάψει οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες αποτελούν από κοινού το Ευρωσύστημα. Η συμφωνία αυτή θεσπίζει κανόνες και όρια για τη διακράτηση χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού που σχετίζονται με τα εθνικά καθήκοντα των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
Το Πρόγραμμα Αγορών Τίτλων, Securities Markets Programme, ήταν ένα πρόγραμμα που αφορούσε παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές των χρεογράφων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης ,και στόχος ήταν η εξασφάλιση της ρευστότητας σε τμήματα των αγορών χρεογράφων που δυσλειτουργούν ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Έχει λοιπόν λεχθεί και προβλέπεται στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς τους θεσμούς για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε αλλαγή χρήσης των κερδών από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων ANFAs και SMPs, να γίνει επιστροφή των προκαταβολών φόρου στις επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδύσεις και να δοθούν και άλλα φορολογικά κίνητρα επενδύσεων.
Ταυτόχρονα αναμένουμε και ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, στο οποίο θα ενταχθούν ώριμα επενδυτικά σχέδια σε συμφωνία με τους θεσμούς, κυρίως στους τομείς της πράσινης ενέργειας αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Το συνολικό πακέτο φτάνει τα 4 δισ. ευρώ έως και το 2022, και εκτιμάται ότι μπορεί να προσθέσει ανάπτυξη και αύξηση του δημοσιονομικού χώρου από 1 έως και 2 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιο μείωσης των φορολογικών βαρών που έχει εξαγγείλει.
Συγκεκριμένα για τις προκαταβολές φόρου, έχει συζητηθεί ότι η ελληνική πρόταση προβλέπει επιστροφή σε ποσοστό 20%-30%. Για τη χρήση έτους 2018, φορολογικές δηλώσεις 2019, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε εφάπαξ μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 5%, στο πλαίσιο της διανομής του υπερπλεονάσματος, δίνοντας ανάσα ρευστότητας 175 εκατ. ευρώ για 75.000 νομικά πρόσωπα.
Οι προτάσεις αυτές δόθηκαν στους εκπροσώπους των θεσμών από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Η απάντηση των θεσμών ή η αντιπρότασή τους αναμένεται γύρω στις 20 Φεβρουαρίου και αν δεν αλλάξει κάτι, επισήμως το θέμα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών στις 16 Μαρτίου.