Επιδοτούμενο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών με μπαταρίες για αγρότες και κτηνοτρόφους

«Είναι προτεραιότητά μου η ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία των παραγωγών», είπε την Πέμπτη στους αγρότες και κτηνοτρόφους και επανέλαβε και προχθές στη Βουλή ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς

Πρόγραμμα επιδότησης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να καταστούν ενεργειακά αυτάρκεις σχεδιάζουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

 

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, θα αφορά στην παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τις ενεργειακές ανάγκες της εκμετάλλευσης (netmetering) και μαζί με τα φωτοβολταϊκά θα επιδοτείται και η μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας, προκειμένου το πρόγραμμα να «τρέξει» γρήγορα και να μην «κολλήσει» στις ελλείψεις και τις αδυναμίες του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

«Είναι προτεραιότητά μου η ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία των παραγωγών», είπε την Πέμπτη στους αγρότες και κτηνοτρόφους και επανέλαβε και προχθές στη Βουλή ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος έχει δώσει ήδη εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να σχεδιάσουν το πρόγραμμα και να εξασφαλίσουν τους απαιτούμενους πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα για τη χρηματοδότησή του.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στα προγράμματα που προκηρύσσονται κατά καιρούς, «πάντα υπάρχει πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στην κατεύθυνση ενίσχυσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, έτσι ώστε να έχουν ενεργειακή αυτονομία.

Δυστυχώς, όμως, είναι λίγοι οι συμμετέχοντες για πολλούς και διαφορετικούς λόγους», ανεγνώρισε εξηγώντας ότι «αλλού υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες και αλλού αδυναμία συνεννόησης με τις τράπεζες».

Ο κ. Γεωργαντάς προανήγγειλε πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας το επόμενο διάστημα και διαβεβαίωσε ότι «σε συνεννόηση με τον κ. Σκρέκα θα δούμε τι δυνατότητες έχουμε, γιατί ίσως κάποια πράγματα και κάποιες δυνατότητες δεν επικοινωνήθηκαν σωστά».

Μόνιμη λύση στην κάλυψη του ενεργειακού κόστους

Στόχος είναι το πρόγραμμα να ετοιμαστεί και να προκηρυχθεί το συντομότερο, ώστε να αποτελέσει τη μόνιμη λύση στην κάλυψη του ενεργειακού κόστους καθώς η κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής – σε ποσοστό 50% ή και 80%,κατά την κυβέρνηση ή 42% όπως την υπολογίζουν οι παραγωγοί αφαιρώντας άλλες εκπτώσεις -θα συνεχιστεί όσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει οι αρμόδιοι υπουργοί, ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμο μέτρο εις το διηνεκές.

Τάκης Πεβερέτος: Πάνω από 12.5000 οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι

Η μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας «χτυπά» ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους καθώς αφ’ ενός καλούνται ταυτόχρονα να διαχειριστούν και τη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωοτροφών κι αφ’ ετέρου η ενεργειακή κατανάλωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων εκτείνεται στο σύνολο του έτους, ενώ των αγροτών αφορά κυρίως στους θερινούς μήνες που αρδεύουν τις καλλιέργειές τους.

Δεδομένης της πίεσης στο εισόδημά τους, οι κτηνοτρόφοι ζητούν το ύψος της επιδότησης στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρία να υπερβαίνει το 80% και για το υπόλοιπο να προβλέπεται δανειοδότηση του παραγωγού με ευνοϊκούς όρους (μακρά περίοδος αποπληρωμής, χαμηλό επιτόκιο, εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου).

Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Τάκης Πεβερέτος εκτιμά, μιλώντας στο powergame.gr, ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, από τουλάχιστον 2.500 αγελαδοτρόφους καθώς και 10.000 αιγοπροβατοτρόφους.

Κατά τον κ. Πεβερέτο, το πρόγραμμα θα πρέπει να σχεδιασθεί κατά τρόπο ώστε να καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι ενεργειακές ανάγκες μιας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης με αγελάδες κυμαίνονται σε ετήσια βάση στις 100.000 κιλοβατώρες, ενώ μιας εκμετάλλευσης με πρόβατα στις 20.000 κιλοβατώρες.

Επιδότηση των κτηνοτρόφων με 150 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, με τα φωτοβολταϊκά, ο ΣΕΚ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για τη στήριξη της κτηνοτροφίας ζητώντας μεταξύ άλλων την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα και την επιδότηση των κτηνοτρόφων (αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων και χοιροτρόφων) με 150 εκατ. ευρώ.

Για τον Σύνδεσμο το ποσό των 40 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε «είναι κοροϊδία και δεν καλύπτει ούτε ένα ελάχιστο μέρος της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας».