Quantcast

Επιδότηση στεγαστικών δανείων: Πως θα πάρετε πάνω από 5.400 ευρώ – Αιτήσεις από τον Αύγουστο

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ "ΜΥΣΤΙΚΑ" ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Ακόμη και περισσότερα από 5.400 ευρώ μπορεί να εισπράξει ένας δανειολήπτης ο οποίος εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του στην τράπεζα. Η πρώτη πολιτική οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών που εξυπηρετούν κανονικά τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις είναι αρκετά “γενναιόδωρη”.

Με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια –υψηλότερα από ότι φαίνονται καθώς με βάση τον ορισμό που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο αφαιρούνται φόροι και κρατήσεις- η επιδότηση μπορεί να φτάσει στα 600 ευρώ τον μήνα και για διάστημα 9 μηνών: σύνολο επιδότησης 5.400 ευρώ δηλαδή. Αν μάλιστα η υποχρέωση του δανειολήπτη είναι “σπασμένη” σε περισσότερα δάνεια, τότε το πλαφόν των 600 ευρώ μπορεί να σπάσει προς τα πάνω καθώς –και πάλι όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο- υπολογίζεται ανά οφειλή και όχι ανά δανειολήπτη. Συμπέρασμα:

Τον Αύγουστο ενεργοποιείται η πλατφόρμα για την χορήγηση της επιδότησης και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Κυρίως όσοι εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους, έχουν κάθε λόγο να υποβάλλουν αίτηση καθώς εφόσον αυτή γίνει δεκτή –κάτι που αναμένεται να συμβεί για τουλάχιστον 230.000 δανειολήπτες- αφού με αυτό τον τρόπο θα “υποχρεώσουν” το κράτος να τους πληρώνει από το 70% έως και το 90% της συνολικής υποχρέωσής τους στην τράπεζα.

Ποια είναι τα “μυστικά” για να διασφαλίσει κάποιος την επιδότηση;

1. Ο δανειολήπτης για να επιδοτηθεί θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως “κορωνόπληκτος”. Δηλαδή είτε θα πρέπει να είναι μισθωτός που μπήκε σε καθεστώς αναστολής, είτε να έχει πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή, είτε να είναι άνεργος που πήρε πρόσθετο επίδομα ανεργίας, είτε να είναι ιδιοκτήτης ακινήτων που έχει υποστεί κούρεμα εισοδήματος λόγω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων. Εντάσσονται φυσικά και οι αυτοαπασχολούμενοι που έχασαν έσοδα. Αρκεί κάποιος να πληροί το κριτήριο σε μια από τις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν.

2. Ο δανειολήπτης να πληροί το εισοδηματικό και τα υπόλοιπα κριτήρια. Προσοχή στο εισοδηματικό κριτήριο: 24.000 ευρώ για τον εργένη, 42.000 ευρώ για τον παντρεμένο και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί (με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά) για τους έχοντες πράσινα δάνεια. Για να προκύψει όμως αν πληροί κάποιος το κριτήριο δεν λαμβάνεται υπόψη το φορολογητέο εισόδημα αλλά το δηλωθέν εισόδημα μετά την αφαίρεση του φόρου που αναλογεί, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Έτσι, πριν κάποιος “απογοητευτεί” από το γεγονός ότι δεν πληροί το εισοδηματικό κριτήριο, καλό είναι να ελέγξει πολύ καλά το εκκαθαριστικό της εφορίας καθώς τα ποσά των φόρων που αναλογούν σε εισοδήματα της τάξεως των 42.000 ευρώ, μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και τα 10.000 ευρώ.

3. Να πληροί κάποιος τα υπόλοιπα κριτήρια που είναι αρκετά ελαστικά για τους πράσινους δανειολήπτες: Αξία κύριας κατοικίας 300.000 ευρώ, συνολική αξία περιουσίας 600.000 ευρώ, καταθέσεις 40.000 ευρώ. Μάλιστα, για τις καταθέσεις αναφέρεται ότι το υπόλοιπο κρίνεται κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης. Άρα, αν κάποιος έχει περισσότερα χρήματα στην τράπεζα, μπορεί να κάνει τις ενέργειές του.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 90% της δόσης για το πρώτο τρίμηνο, στο 80% για το δεύτερο τρίμηνο και στο 70% για το τρίτο τρίμηνο. Μέγιστο ποσό επιδότησης, 600 ευρώ ανά μήνα όπως προαναφέρθηκε. Ανά οφειλή όμως. Έτσι, αν κάποιος έχει υπόλοιπο δανείου 150.000 ευρώ που είναι σπασμένο σε δύο δάνεια (π.χ αγοράς και επισκευής κύριας κατοικίας) τότε συνολικά πληρώνει 900 ευρώ τον μήνα για να εξυπηρετεί το δάνειο (450 ευρώ ανά οφειλή) αν το επιτόκιο του ανέρχεται στο 2%.

Από τα 900 ευρώ, μετά την επιδότηση, το ποσό που θα κληθεί να καταβάλλει ο δανειολήπτης θα είναι μόλις 90 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο τρίμηνο, 180 ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο και 270 ευρώ για το τρίτο τρίμηνο. Το συνολικό ποσό της επιδότησης στο 9μηνο, θα εκτοξευτεί στα 6500 ευρώ.