Επίδομα θέρμανσης: Πιθανόν σήμερα το άνοιγμα της πλατφόρμας – Ποιοι οι δικαιούχοι

Αυξημένα τα φετινά ποσά

Πιθανόν εντός της ημέρας ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση από την ΑΑΔΕ.

 

 

Συνεπώς, οι δικαιούχοι θα δύνανται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, έτσι ώστε να λάβουν το επίδομα θέρμανσης, που εφέτος είναι αυξημένο έως και 68%.

Θα προηγηθεί η ανακοίνωση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για όσους διεκδικούν το επίδομα θέρμανσης.

Κατόπιν, θα ανοίξει η πλατφόρμα, πράγμα που αναμένεται να συμβεί σήμερα ή το αργότερο αύριο, Τρίτη.

Το φετινό επίδομα θέρμανσης θα το λάβουν περισσότεροι, εκτιμάται πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά, ενώ το συνολικό ποσό που θα δοθεί είναι 168 εκατ. Ακόμη δύο διαφορές υπάρχουν σε σχέση με πέρυσι.

Η πρώτη είναι ότι θα το λάβουν και εκείνοι που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ενώ εκείνοι που κάνουν χρήση καυσόξυλων θα δικαιούνται επίδομα, αν μένουν σε περιοχές κάτω των 3.500 κατοίκων από 2.500 κατοίκους πέρυσι.

Αυξημένα τα φετινά ποσά

Το φετινό επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ και τα ποσά είναι αυξημένα κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά. Χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης από τους δικαιούχους, καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλλετ από δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 3.500 κατοίκους.

Ποιοι οι δικαιούχοι

Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα, 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.