Δεν είναι κρυφό το τεράστιο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι, παρά την αβεβαιότητα που σκόρπισε η πανδημία και εν συνεχεία η ενεργειακή κρίση, πολυεθνικοί κολοσσοί όπως η Amazon, η Microsoft, η Pfizer, η Meta, η JP Morgan έκαναν σαφές ότι το ενδιαφέρον τους δεν είναι… φιλολογικό, καθώς προώθησαν κεφάλαια για εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων ή για να «χτίσουν» θέσεις στην ελληνική αγορά.
Οι εκθέσεις μεγάλων επενδυτικών τραπεζών αλλά και των οίκων αξιολόγησης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας άναψαν, άλλωστε, «πράσινο φως» και στους πιο αναποφάσιστους, ωστόσο αυτό που αντανακλά το θετικό momentum στις οικονομικές -και όχι μόνο- σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι η Εκθεση του State Department για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα. Τουρισμός, real estate, υψηλή τεχνολογία, «πράσινη» οικονομία, αγροδιατροφικός τομέας και, βεβαίως, η ενέργεια είναι τα πεδία πάνω στα οποία αναμένεται αμερικανική «απόβαση».
«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα, καθώς μετά την οικονομική κρίση του 2007 αντεπεξήλθε επιτυχώς στις προκλήσεις που ετέθησαν από την πανδημία COVID-19. Σε αυτό συνέβαλαν η συνεπής εφαρμογή του κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος και η αναγνώριση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους από το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ οι επενδυτές επιστρέφουν αξιολογώντας θετικά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει η Έκθεση, τονίζοντας ότι, ενώ συνεχίζεται η εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ, ιδίως στον αμυντικό τομέα, η διμερής οικονομική συνεργασία επεκτείνεται με ταχύ ρυθμό και σε άλλους τομείς, καθώς η χώρα μετασχηματίζεται μέσω επιτυχών πολιτικών σε κλάδους όπως η «πράσινη» ενέργεια, η υψηλή τεχνολογία και οι υπηρεσίες Υγείας.
Λίαν αποκαλυπτική για τη ζημιά που είχαν προκαλέσει στην Ελλάδα η αδιαφορία προηγούμενων κυβερνήσεων για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η χρήση «πειρατικών» λογισμικών ακόμα και από δημόσιους φορείς είναι η επισήμανση της Έκθεσης ότι στην «πόρτα» της χώρας έφτασαν, πλέον, ψηφιακοί κολοσσοί, μετά τη θετική εξέλιξη της αφαίρεσης της Ελλάδας, ήδη από το 2020, από τον κατάλογο χωρών με μη ικανοποιητικές επιδόσεις σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, στην ειδική Έκθεση του Γραφείου Εμπορικού Αντιπροσώπου ΗΠΑ (USTR) «Special 301 Report on IPR».
Τι βλέπουν στην ελληνική οικονομία
Ποια είναι, όμως, τα «hot points» που λαμβάνει υπόψη της η Έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και προμηνύουν «βροχή» δισ. δολαρίων;
Η ελληνική κυβέρνηση αξιολογείται θετικά για τα αναληφθέντα μέτρα περιορισμού των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, υιοθετώντας -μεταξύ άλλων- πολλές καινοτόμες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10% το 2020, αλλά το ΑΕΠ αυξήθηκε σε 211 δισ. ευρώ το 2021, αύξηση που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχημένη τουριστική περίοδο του 2021.
Μεταξύ των συνεχιζόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα θετική ήταν η Επενδυτική απόβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα Η θετική έκθεση «νευμα» του State Department προς τη wall street και το μηνυμα που ειχε περασει η Ουασινγκτον στον πρωθυπουργο για τον χρονο των εκλογων Τουρισμός, real estate, υψηλή τεχνολογία, «πράσινη» οικονομία, αγροδιατροφικός τομέας και, βεβαίως, η ενέργεια είναι τα πεδία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναβάθμιση του νέου επενδυτικού/αναπτυξιακού νόμου, προς βελτιστοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, αύξηση της απασχόλησης και υιοθέτηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών. Η δημοσιονομική θέση της χώρας παραμένει καλή, με δημοσιονομικό απόθεμα (buffer).
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αξιολογήθηκε θετικά από τους σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα, η ΕΚΤ προανήγγειλε την αγορά ελληνικών ομολόγων και η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων έναντι του ΔΝΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας ήταν μεταξύ των πρώτων που εγκρίθηκαν επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προβλέπεται η εκταμίευση 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων εντός της κρίσιμης πενταετίας.
Η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος-μέλος που ολοκλήρωσε τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (Partnership Agreement) για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, στην οποία περιλαμβάνεται σχέδιο ανάπτυξης επενδύσεων άνω των 21 δισ. ευρώ για στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής της Ελλάδας.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει βεβαρημένο από τον μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο τα «κόκκινα» δάνεια έχουν περιοριστεί σημαντικά. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, σε ανεπίσημο επίπεδο πρόσφατα και ενώ στην Ελλάδα κυριαρχούσαν σενάρια πρόωρων εκλογών, με ανεπίσημο, αλλά έγκυρο τρόπο οι Αμερικανοί «μετέφεραν» το μήνυμα στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ότι στην περίπτωση που οι εκλογές γίνουν στο όριο της συνταγματικής θητείας, τον επόμενο Μάιο, όπως και ο ίδιος επιθυμεί και διακηρύσσει, θα υπάρξει ο κρίσιμος επιπλέον χρόνος για νέες αμερικανικές επενδύσεις. Η Εκθεση «νεύμα» του State Department προς τις αμερικανικές πολυεθνικές και τη Wall street έρχεται να επιβεβαιώσει έμπρακτα αυτή τη στρατηγική.
Πηγη: parapolitrika.gr