Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με τα νέα κλιμάκια, την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και τις νέες τιμές ζώνης αποδείχθηκαν μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Πριν από περίπου 8 μήνες οι ομάδες εργασίας ξεκίνησαν τη δημιουργία του νέου ΕΝΦΙΑ με τις νέες τιμές ζώνης, οι οποίες εξισώθηκαν με τις εμπορικές τιμές πώλησης των ακινήτων στο σύνολο της επικράτειας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ πραγματοποιεί προσομοιώσεις με στόχο να διαπιστωθεί εάν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης φαίνονται και στα εκκαθαριστικά σημειώματα. Παράλληλα, εντάχθηκαν στο σύστημα και οι περιοχές που ήταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων δηλαδή αυτές που πήραν τη δική τους τιμή ζώνης, καθώς μέχρι πρότινος ο ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν με την χαμηλότερη τιμή ζώνης της περιφέρειας που ανήκουν. Ένας ακόμα «βραχνάς» για την κυβέρνηση είναι η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν περιουσίας άνω τουλάχιστον του 1 εκατ. ευρώ ο συμπληρωματικός φόρος διατηρείται αλλά με διαφορετικό όνομα.
Σε κάθε περίπτωση, οι προσομοιώσεις της εφορίας θα πρέπει να οδηγούν στη μείωση του φόρου για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων με τη συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ να φθάνει φέτος στα 350 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι μειωμένο ακόμη και πάνω από 30%, σχεδόν 900.000 δεν θα δουν καμία αλλαγή ενώ περίπου 350.000 θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με το 2021. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν φέτος για περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες διπλασιάσθηκαν ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει:
Νέα κλίμακα ΕΝΦΙΑ, νέοι συντελεστές: Συγχωνεύονται κλιμάκια και μειώνονται οι συντελεστές για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 2.500 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα οι συντελεστές της κλίμακας του φόρου για τα κτίσματα διαμορφώνονται ως εξής:
Για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ ο φόρος για τα κτίσματα ανέρχεται σε 2,80 ευρώ το τ.μ από 3,70 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο φόρος ανέρχεται σε 3,7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 4,5 ευρώ το τ.μ. σήμερα.
Για τιμή ζώνης από 2.001 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό ο φόρος διαμορφώνεται σε 3,7 ευρώ το τετραγωνικό από 6 ευρώ το τετραγωνικό που ανέρχεται σήμερα.
Οικόπεδα: Μειώνονται έως και 80% οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων. Για παράδειγμα για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ το τ.μ ο συντελεστής πέφτει σε 0,0375 αντί για 0,1850 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ανά ακίνητο ξεχωριστά. Αφού προκύψει ο φόρος με τη νέα κλίμακα υπολογισμού μετά θα διενεργείται και η έκπτωση στο σύνολο της περιουσίας. Έστω λοιπόν ότι φορολογούμενους διαθέτει ένα μόνο ακίνητο αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ και με βάση τη νέα κλίμακα αντιστοιχεί φόρος 130 ευρώ. Στο σύνολο της περιουσίας θα γίνει έκπτωση 30%. Δηλαδή ο συγκεκριμένος θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 91 ευρώ.
Επίσης, οι απαλλαγές 50% και 100% από τον ΕΝΦΙΑ διατηρούνται κανονικά αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Ο υπολογισμός των εκπτώσεων θα γίνει ωστόσο με βάση τα εισοδήματα του 2020 που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2021 και αυτό καθώς η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει νωρίτερα από άλλες χρονιές με στόχο η πληρωμή του να ξεκινήσει τον Μάιο του 2022. Συγκεκριμένα, έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:
Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.