Quantcast

ΕΝΦΙΑ: Ως τις 10 Ιουνίου η προσφυγή για φουσκωμένα εκκαθαριστικά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2023

Προθεσμία μέχρι τις 10 Ιουνίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν ιδιαίτερα… τσουχτερά εκκαθαριστικά σημειώματα για τον φετινό ΕΝΦΙΑ να προσφύγουν στις φορολογικές αρχές. Με βάση τη νομοθεσία, όσοι επιθυμούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη θα πρέπει σε πρώτη φάση να καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ανεξάρτητα του αποτελέσματος (δηλαδή εάν θα γίνει δεκτή ή εάν θα απορριφθεί) μπορεί εν συνεχεία να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Ουσιαστικά μετά από τέσσερις μήνες (μέγιστο διάστημα απόφασης από τη ΔΕΔ) και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο μπορούν να ασκήσουν προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει και τη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων.

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2023

Προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί καμία προσφυγή κάτι όμως που μπορεί να αλλάξει από την ερχόμενη Δευτέρα. Από το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας για τις τεράστιες αυξήσεις που καταγράφονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας αναφέρουν ότι φέτος δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει καμία αλλαγή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2023.

Ωστόσο, και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές αρκετοί θα είναι οι βουλευτές κυρίως των Αθηνών αλλά και της περιφέρειας που θα καταθέτουν ερωτήσεις στον υπουργό Οικονομικών για τις υπερβολικές αυξήσεις, έστω και ένα πολύ μικρό ποσοστό ιδιοκτητών. Υπενθυμίζεται ότι 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν μειώσεις στο φόρο έως και σχεδόν 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τρελές φορολογικές χρεώσεις

Πάντως η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2022 επιβαρύνει ακόμη και με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας το καθένα, αλλά και όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, «σε συνδυασμό και με τεράστιες κατά περιοχές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, και ιδιαίτερα των (απρόσοδων) αστικών οικοπέδων, που οδηγούν σε «τρελές» κυριολεκτικά φορολογικές χρεώσεις».

«Οι ρυθμίσεις αυτές παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, όπως έχει επισημάνει στην έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας, δεδομένου ότι εισάγει ρυθμίσεις βαρύτατης υπερφορολόγησης της οικογενειακής περιουσίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.