Ενεργειακή κρίση: Ξεπέρασε τα 700 δισ. ο λογαριασμός στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές χώρες εντείνουν τις παρεμβάσεις τους ενόψει του χειμώνα

Ο «λογαριασμός» που καλείται να πληρώσει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, διασφαλίζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό της και απορροφώντας το πρόσθετο κόστος των καταναλωτών, έσπασε το φράγμα των 700 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες εντείνουν τις παρεμβάσεις τους ενόψει του χειμώνα.

Μόνο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει και διαθέσει σε μέτρα στήριξης περί τα 600 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Ποσό αυξημένο κατά 50 δισ. ευρώ σε σχέση με τους υπολογισμούς του περασμένου μήνα.

Σε επιπλέον δαπάνες της τάξης των 105 δισ. ευρώ έχουν προχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία, τα οποία προστίθενται στον ευρωπαϊκό «λογαριασμό» στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στην κορυφή της λίστας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, βρίσκονται η Γερμανία, η Μάλτα και η Λιθουανία με 7,40%, 7% και 6,58% αντίστοιχα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση, έχοντας λάβει μέτρα ύψους 10,5 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 5,74% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία αυτά εντείνουν την πίεση για λήψη μιας απόφασης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς, ειδικά η βόρεια Ευρώπη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από το κανονικό για την εποχή.

Σημειώνεται ότι η συνολική δαπάνη είναι ισοδύναμη με το πρόγραμμα κοινής έκδοσης ομολόγων της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οικονομίας της περιοχής στη διάρκεια της πανδημίας. Στην κατεύθυνση αυτή, το Bruegel καλεί την ΕΕ να δημιουργήσει ένα ταμείο ενεργειακής κρίσης για να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτής της κατάστασης.

«Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν και οι κυβερνήσεις θα υπόκεινται σε νέα πίεση να γίνουν πιο στοχευμένες στην υποστήριξη που προσφέρουν σε οικογένειες και επιχειρήσεις», δήλωσε η Σιμόν Ταλιαπέτρα, μία εκ των συντακτών της έκθεσης. «Αυτό υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο κατακερματισμού για την ευρωπαϊκή αγορά, εάν οι δημοσιονομικά ισχυρότερες χώρες παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στις βιομηχανίες τους από άλλες», συμπληρώνει.

Η Ιταλία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από τον περασμένο μήνα, με τη νέα κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι να διαθέτει τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού των 30 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος για να προσφέρει ανακούφιση σε οικογένειες και επιχειρήσεις που πλήττονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Ποσό που προστίθεται στα 75 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη διατήρηση της οικονομίας, με τα περισσότερα από αυτά να στοχεύουν σε μέτρα ανακούφισης. Αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες και οικογένειες και φορολογικές περικοπές που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών της αντλίας για τη βενζίνη.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν την τελευταία από μια σειρά έκτακτων συναντήσεων τον Δεκέμβριο σε μια προσπάθεια να υπογράψουν ένα πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Το πακέτο τέθηκε σε αναμονή καθώς οι χώρες προσπάθησαν να επιλύσουν μια βαθιά διαίρεση ως προς το επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να καθοριστεί το ανώτατο όριο τιμών.