Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η Ευρώπη ενδιαφέρεται για αυτό, δήλωσε ο Αλεξάντερ Μακογκόνοφ, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Γαλλία, με δηλώσεις του στο καναλί BFMTV.
«Ρωτήστε τον εαυτό σας, ρωτήστε τους Ευρωπαίους ηγέτες αν θέλουν ρωσικό φυσικό αέριο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να το προμηθεύσουμε», δήλωσε ο Μακογκόνοφ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του καναλιού αν θα υπάρχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα.
Σημείωσε ότι οι δυσκολίες με τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη οφείλονται κυρίως στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου μέσω των οποίων γίνονταν οι προμήθειες. «Θα θέλαμε ειλικρινά να μάθουμε αν η Ευρώπη θέλει να λάβει το αέριο μας. Λες και η ίδια η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στον αγωγό φυσικού αερίου, λες και η Ρωσία μπλοκάρει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου. Για παράδειγμα, ο αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη που διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία… Είναι η Πολωνία αυτή που του επέβαλε κυρώσεις. Δεν θέλουν πλέον να λαμβάνουν ρωσικό φυσικό αέριο. Τώρα ο αγωγός είναι άδειος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας.
«Ο Nord Stream I δεν λειτουργεί πλέον λόγω τεχνικών δυσκολιών που σχετίζονται με τις κυρώσεις. Ο Nord Stream II δεν δρομολογήθηκε. Ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αρκεί να πατήσετε ένα κουμπί για να αρχίσει να λειτουργεί, αλλά κανείς δεν το θέλει. Η Ουκρανία μπλοκάρει το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου που διέρχεται από το έδαφός της», πρόσθεσε ο Μακογκόνοφ.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Γιαμάλ-Ευρώπη ήταν μία από τις οδούς για την προμήθεια ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ η χωρητικότητά του έφτανε τα 33 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Οι εξαγωγές πήγαιναν από τη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας στην Πολωνία και περαιτέρω στη Γερμανία. Από τον Μάιο, οι ρωσικές αρχές, ως απάντηση στις πολωνικές κυρώσεις, απαγόρευσαν στην Gazprom να χρησιμοποιεί το πολωνικό τμήμα του αγωγού για προμήθειες φυσικού αερίου. Η λειτουργία του Nord Stream έχει ανασταλεί από τα τέλη Αυγούστου, καθώς κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συντήρησης διαπιστώθηκαν δυσλειτουργίες στη μοναδική λειτουργούσα μονάδα του σταθμού Portovaya. Όπως ανέφερε η Gazprom, η γερμανική Siemens εξέτασε τα προβλήματα και εξέφρασε την ετοιμότητά της να τα εξαλείψει, αλλά λόγω των δυτικών κυρώσεων, δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτό.