Με κύριο στόχο να ενισχυθεί η εισαγωγή φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο, η Κομισιόν πρότεινε τα κράτη – μέλη της ΕΕ να συνάψουν συμφωνία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που δημοσιεύει το Reuters.
Το προσχέδιο μνημονίου κατανόησης, που υπόκειται σε πιθανές αλλαγές και χρειάζεται την έγκριση των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων, εντάσσεται στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ύστερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Το φυσικό αέριο που θα αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προέρχεται είτε από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, το Κράτος του Ισραήλ, ή οποιαδήποτε άλλη πηγή στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων κρατών-μελών της ΕΕ στην περιοχή», ανέφερε το 9σέλιδο έγγραφο.
Η ΕΕ έχει δηλώσει δημοσίως ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει μια τριμερή συμφωνία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ πριν από το καλοκαίρι, αλλά οι λεπτομέρειες στο προσχέδιο της 7ης Ιουνίου δεν δημοσιοποιήθηκαν.
Το προσχέδιο της συμφωνίας καθιερώνει τις αρχές της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των τριών εταίρων αλλά δεν δηλώνει πόσο αέριο θα εισάγει η ΕΕ ούτε ορίζει χρονοδιαγράμματα για τις παραδόσεις.
Το έγγραφο ανέφερε ότι οι αποστολές θα περιλαμβάνουν τη χρήση υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας το σχέδιο της βορειοαφρικανικής χώρας να γίνει περιφερειακός κόμβος για το φυσικό αέριο.
Το μνημόνιο κατανόησης θα έχει ισχύ εννέα ετών από την υπογραφή του, σύμφωνα με το έγγραφο, αν και το σημείο αυτό βρίσκεται εντός παρενθέσεων, σε μια ένδειξη ότι υπάρχουν πιθανότητες να αλλάξει.