Quantcast

Ενεργειακή κρίση: «Γεννά» νέα κινήματα αντίστασης – «Δεν μπορώ να πληρώσω, δεν πληρώνω»

Στην Βρετανία ήδη δημιουργούνται και οργανώνται οι πρώτες «εστίες» διαμαρτυρίας στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος και το μέλλον θα δείξει εάν κι αυτό το κίνημα θα «περάσει τα σύνορα», μπροστά στον δύσκολα χειμώνα που έχει μπροστά του ολόκληρο το δυτικό μέτωπο της ενέργειας

Η Josina, δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, πήρε μια απόφαση, δεν πρόκειται να πληρώσει το λογαριασμό της ενέργειας. Είναι μία από τους χιλιάδες ακτιβιστές που συμμετέχουν σε ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής που διαμαρτύρεται για την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας.

Από την 1η Οκτωβρίου, το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας – το μέγιστο ποσό που μπορούν να χρεώνουν οι προμηθευτές στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία – θα αυξηθεί, οδηγώντας σε περαιτέρω αυξήσεις των λογαριασμών για εκατομμύρια πελάτες.

Ο τυπικός λογαριασμός φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να φθάσει τις 3.358 λίρες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Cornwall Insight, ενώ τον αντίστοιχο του Οκτωβρίου του 2021, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ήταν 1.400 λίρες.

Οι διαδηλωτές αναμένεται να βγουν στους δρόμους. Αλλά εκτός από τις πιο «παραδοσιακές μεθόδους», οι Βρετανοί σχεδιάζουν επίσης να ασκήσουν πίεση στους προμηθευτές ενέργειας και την κυβέρνηση αγνοώντας τους λογαριασμούς τους, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η «Don’t Pay UK», η ανώνυμη ομάδα που οργανώνει την εκστρατεία, δηλώνει ότι ελπίζει ότι αρκετοί άνθρωποι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της για να βάλουν τις εταιρείες ενέργειας σε «σοβαρά προβλήματα».

Σκοπός τους ειναι «Θέλουμε να φέρουμε τους προμηθευτές ενέργειας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τις αναγκάσουμε να τερματίσουν αυτή την κρίση», αναφέρει η ιστοσελίδα της.

Ποια θέση παίρνει η κυβέρνηση της Βρετανίας

Το κίνημα έχει καταδικαστεί από την κυβέρνηση. «Πρόκειται για άκρως ανεύθυνο μήνυμα, το οποίο τελικά θα ανεβάσει τις τιμές για όλους τους άλλους και θα επηρεάσει την προσωπική πιστοληπτική ικανότητα», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Και συνέχισε ο εκπρόσωπος: «Παρόλο που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου, παρέχουμε βοήθεια ύψους 37 δισ. λιρών για τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης 400 λιρών στους λογαριασμούς ενέργειας και της άμεσης στήριξης 1.200 λιρών για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να βοηθηθούν με το κόστος ζωής».

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί σε θέματα χρέους και χρηματοοικονομικών εμπειρογνωμόνων λένε στους πολίτες να διασφαλίσουν ότι είναι πλήρως ενημερωμένοι για τους πιθανούς κινδύνους της μη πληρωμής, όπως η αύξηση του χρέους και η πιθανότητα να μπουν σε μετρητή προπληρωμής ή να χρεωθούν επιπλέον. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι προμηθευτές θα μπορούσαν να κόψουν την ενέργεια, αν και αυτό είναι σπάνιο.

Πώς οργανώθηκε και ποιο το μέλλον του κινήματος

Περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα οργανώνονται στις τοπικές κοινότητές τους.

Συνεχώς προσθέτονται ακτιβιστές από διάφορες πόλεις, όπως το Μπρίστολ, το Μπράιτον, το Μάντσεστερ και το Λονδίνο.

Για την οργάνωσή και τον συντονισμό των εκστρατειών τους χρησιμοποιούν την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων «Telegram» και διανέμουν φυλλάδια για την ευαισθητοποίηση επί του θέματος.

Μέχρι στιγμής περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια φυλλάδια έχουν εκτυπωθεί και διανεμηθεί.

Οι διοργανωτές της παραμένουν ανώνυμοι, φοβούμενοι πιθανές συνέπειες, αλλά λέγεται ότι προκειται για μια ομάδα φίλων που σκέφτηκαν την ιδέα «αφού πείστηκαν για την ανάγκη να κάνουν κάτι για την κρίση με το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Εκπρόσωπος του κινήματος ανέφερε ότι η διαμαρτυρία είναι μια «σταθερή προσέγγιση» και κάτι «που θα λειτουργήσει πραγματικά».

«Το «Μην πληρώνεις» δεν θα είχε τραβήξει τόση προσοχή αν ήταν ένα απλό τέχνασμα», είπε ο εκπρόσωπος.

«Θα λειτουργήσει και όλοι, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής βιομηχανίας και της κυβέρνησης, το γνωρίζουν»δήλωσε με σιγουριά ο εκπρόσωπος του κινήματος.

(με πληροφορίες Guardian)