Ενεργειακή κρίση: Ανατροπές στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών – Οι προβλέψεις, τα δεδομένα και τα επόμενα βήματα

Τα σενάρια στηρίζονται στην εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2,1% το 2023

Το αρχικό σενάριο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 φαίνεται να εγκαταλείπεται και πλέον, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει «ψαλίδισμα» του αρχικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 από 1,1% του ΑΕΠ στο 0,5%. Παράλληλα, γίνεται κουβέντα και για ενδεχόμενο ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Τα παραπάνω σενάρια στηρίζονται στην πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,1% το 2023 κάτι που θα αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Στο προσχέδιο θα περιλαμβάνει τα νέα μέτρα στήριξης, την πρόβλεψη ρυθμού ανάπτυξης 5,3% για το 2022 και την εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα, φέτος, της τάξης του 2% του ΑΕΠ.

Στοιχεία, πάντως, που προκαλούν προβληματισμό προέρχονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναφέρουν ότι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος – για φέτος – εξαντλήθηκε από το νέο ενισχυμένο κυβερνητικό πακέτο μέτρων. Από τα 2,9 δισ. ευρώ του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού, το 1,7 δισ. ευρώ κατευθύνεται ακριβώς στις επιδοτήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, υπόλοιπα κονδύλια, που αφορούν στις υπόλοιπες δράσεις.

 

Η εγκύκλιος

Πάντως, με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, για την κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού επεκτείνεται σημαντικά το ανώτατο όριο δαπανών, κατά 2,2% του ΑΕΠ. Δηλαδή το πλαφόν αυξάνεται κατά 4,3 δισ. ευρώ ώστε να δημιουργηθεί πρόσθετος χώρος για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων .

Σε κάθε περίπτωση το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περάσει από τα μικροσκόπια των δανειστών, οι οποίοι μάλιστα θα βρίσκονται στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα για την εκκίνηση της πρώτης μετα-προγραμματικής αξιολόγησης. Οι τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα ελέγξουν διεξοδικά τα 22 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την «παγωμένη» δόση των 744 εκατ. ευρώ.