Quantcast

Ενέργεια: «Καυτή» εβδομάδα ανατιμήσεων για τα καύσιμα – Κάνουν ρεκόρ διετίας λόγω Ουκρανίας

Στο επίπεδο των 118 δολαρίων το μπρεντ, συμπληρώνει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Μάιο του 2020 - Στα 175 ευρώ η μεγαβατώρα η τιμή του φυσικού αερίου - Πραγματικότητα σε αρκετές περιοχές της χώρας η βενζίνη των 2 ευρώ ανά λίτρο - «Δεν θα είναι εύκολες οι μέρες που έρχονται από πλευράς τιμών, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το Μάιο του 2020 αναμένεται να συμπληρώσουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχία για την ομαλή τροφοδοσία των αγορών.

Η είδηση της ρωσικής εισβολής στο πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, τρόμαξε τις αγορές και «διέγραψε» τις θετικές προσδοκίες των επενδυτών που προκάλεσε το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ιρανικές προμήθειες πετρελαίου σε περίπτωση πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη.

Το βαρέλι του αμερικανικού αργού παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε κατά 1,22% στα 108,98 δολάρια στις 10:30 ώρα Ελλάδας, έχοντας ανέλθει χθες στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Το βαρέλι του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, ενισχύθηκε κατά 0,81% στα 111,33 δολάρια, έχοντας ξεπεράσει χθες τα 120 δολάρια.

Η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου, σημειώνοντας αύξηση 8,8% στα 174,99 ευρώ η μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες έχει κάνει ράλι, φτάνοντας μία ανάσα από τα 200 ευρώ.

Δεν υπάρχει «καμία διάθεση» για ανάληψη ρίσκου στις χρηματαγορές, σχολίασε η Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλύτρια της τράπεζας Swissquote.

Τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» για τους επενδυτές παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα: η ουγγιά του χρυσού ανήλθε στα 1.941,50 δολάρια (+0,30%) έχοντας ξεπεράσει τα 1.950 δολάρια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι τιμές του σιταριού κατέγραψαν ακόμα ένα υψηλό 14 ετών, ξεπερνώντας τα 12 δολάρια. Το καλαμπόκι ενισχύεται σήμερα κατά 1,4% στα 7,57 δολάρια και σημειώνει τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του από το 2008, με συνολική άνοδο κατά 17% στην εβδομάδα.

Με το ράλι των διεθνών τιμών στην ενέργεια να συνεχίζεται, η βενζίνη των 2 ευρώ ανά λίτρο είναι πλέον πραγματικότητα σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας καθώς και σε νησιά.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στις 2 Μαρτίου 2022 στα 1,929 ευρώ το λίτρο. Στον Νομό Κυκλάδων η μέση τιμή έφτανε τα 2,12 ευρώ και στα Δωδεκάμηνα τα 2,06 ευρώ το λίτρο. Κοντά στα 2 ευρώ πλησίαζαν οι τιμές στα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για αυξήσεις που για τον καταναλωτή διαμορφώνονται σε πάνω από 34% για την απλή αμόλυβδη από τις αρχές του έτους. Για το πετρέλαιο κίνησης οι αυξήσεις διαμορφώνονται σε πάνω από 42% με τη μέση πανελλαδική τιμή να φτάνει πλέον τα 1,664 ευρώ το λίτρο.

«Δεν θα είναι εύκολες οι μέρες που έρχονται από πλευράς τιμών, όταν το πετρέλαιο Brent είχε τον Νοέμβριο 68 δολάρια και χθες ήταν στα 120. Το φυσικό αέριο είχε πέρσι 25 δολάρια η θερμική μεγαβατώρα και εχθές έφτασε τα 200. Δεν υπάρχουν εδώ μαγικές λύσεις» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Απαντώντας ο υπουργός σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ανέφερε:

«Είναι αδύνατον να μην υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές, όταν τα διάφορα αγαθά στις διεθνείς αγορές ακολουθούν μια ξέφρενη πορεία λόγω του πολέμου. Έχουμε βάλει ένα σταθερό σημείο πριν από την κρίση, τον Σεπτέμβριο του 2021, και λέμε ότι για όλα τα κρίσιμα αγαθά όπως την μετακίνηση, την θέρμανση και την διατροφή που σχετίζονται με τον πόλεμο και έχουν εκρηκτική άνοδο, σε αυτά τα αγαθά δεν μπορεί ο έμπορος ή ο παραγωγός να πουλάει σήμερα με μεγαλύτερο κέρδος από ό,τι πούλαγε πριν τον πόλεμο. Άρα, μπαίνει ο ελεγκτικός μηχανισμός σε μια επιχείρηση και ζητάει τιμολόγια αγοράς και πώλησης, συγκρίνει τη διαφορά και κάνει την ίδια σύγκριση με τιμολόγια αγοράς και πώλησης του Σεπτεμβρίου του 2021. Αν το κέρδος είναι μεγαλύτερο σήμερα τότε μπορεί να επιβάλει πρόστιμο. Στόχος είναι να μην αλλάξουν οι σχέσεις στην αγορά λόγω του πολέμου».