Εμπόριο: Στους ισχυρούς της αγοράς ο μεγάλος όγκος πωλήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο κατακερματισμός συνεχίζεται και διευρύνεται

Διευρύνθηκε εντός του 2021 ο κατακερματισμός των εμπορικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου που παρουσίασε η Ελληνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας & Εμπορίου (ΕΣΣΕ) το μέσο έσοδο ανά επιχείρηση μειώθηκε έστω και οριακά 0,4%.

 

Το μέσο μηνιαίο έσοδο διαμορφώθηκε σε 58,0 χιλ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του περασμένου έτους, από 58,8 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 και 75,4 χιλ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019. Σύμφωνα με όσα επεσήμαναν οι συντελεστές της μελέτης, η πορεία του μέσου εσόδου για το 2021 είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς «φαίνεται ότι ανακόπηκε η μεγέθυνση του μέσου κύκλου εργασιών η οποία είχε ξεκινήσει από το 2017» και συνεχίσθηκε μέχρι το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο κατακερματισμός συνεχίζεται και διευρύνεται. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2017 έως και το 2021 το ποσοστό των επιχειρήσεων λιανικής με ετήσια έσοδα μέχρι 40.000 ευρώ αυξήθηκε από 47% σε 54%, ενώ αντίθετα το ποσοστό των επιχειρήσεων με έσοδα άνω των 100.000 ευρώ υποχώρησε από 12% σε 9%. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, όπως αναφέρει η έρευνα, πως ο σχετικά μεγάλος όγκος των πωλήσεων συγκεντρώνεται σε έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων.

Πάντως, στη μελέτη της ΕΣΕΕ εμφανίζεται ότι οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου αποκτούν μια θετική δυναμική. Για παράδειγμα, οι «δυναμικές» επιχειρήσεις λιανεμπορίου από 6% που ήταν στο α’ εξάμηνο του 2016 φτάνουν στο 12% το α’ εξάμηνο του 2021. Αντίστροφα την ίδια περίοδο οι «απειλούμενες» επιχειρήσεις λιανικής μειώθηκαν από 28% στο 23%. Το 2019 μάλιστα το ποσοστό των απειλούμενων επιχειρήσεων ήταν ακόμη χαμηλότερα στο 18% γεγονός που σημαίνει ότι η πανδημία επιδείνωσε κάπως το συγκεκριμένο δείκτη.

Όπως και να έχει η κατάσταση, το 2021 υπήρξε μια σημαντική ανάκαμψη του λιανικού εμπορίου, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στο λιανικό εμπόριο ανέκαμψε σε σχέση με το 2020, χωρίς όμως αυτή η ανάκαμψη να είναι ισόρροπη», αναφέρει η έκθεση της ΕΣΕΕ. Και συνεχίζει: «Οι ειδικές συνθήκες της υγειονομικής κρίσης ευνόησαν συγκριτικά περισσότερο τις πωλήσεις σε φαρμακευτικά προϊόντα και καλλυντικά, σούπερ μάρκετ (εάν υπολογιστεί και η τεράστια αύξηση του 2020) όπως επίσης και τις πωλήσεις εκτός καταστημάτων (διαδικτυακές). Βέβαια, ο ενδοκλαδικός δυϊσμός δεν είναι πανδημικό απότοκο καθώς είχε ήδη εντοπιστεί στην Ετήσια Έκθεση του 2019».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021, σύμφωνα με την μελέτη, τόσο το λιανικό, όσο και το χονδρικό εμπόριο ανέκαμψαν με το μεγαλύτερο ποσοστό για την τελευταία δεκαετία. Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο χονδρικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 19,4% που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2012. Η αμέσως μεγαλύτερη μεταβολή του Γενικού ΔΚΕ ήταν το 2018 που ανήλθε σε 6,9%.

Ο ΔΚΕ στο λιανικό εμπόριο ενισχύθηκε πέρυσι κατά 11,5%, ενώ σε επιμέρους κλάδους σημειώθηκε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση όπως π.χ. οχήματα που ο ΔΚΕ αυξήθηκε κατά 25,5% και στον κλάδο ένδυσης-υπόδησης κατά 29,7%. Βεβαίως αυτοί οι κλάδοι είχαν υποστεί σημαντική κάμψη μέσα στο 2020.

Σύμφωνα με την μελέτη, το 61% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου επωφελήθηκε του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ το επίπεδο απασχόλησης στις εμπορικές επιχειρήσεις, πέρυσι παρέμεινε σχεδόν σταθερό (-0,6%) σε σχέση με το 2020. «Ο κλάδος παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας (με 17,9% της συνολικής απασχόλησης), παρέχοντας εργασία σε περίπου 700.000 συμπολίτες μας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Τέλος, για τους Έλληνες εμπόρους, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, η φορολόγηση, η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, η έλλειψη ρευστότητας, η αύξηση του κόστους των εμπορευμάτων και οι πράξεις αθέμιτου ανταγωνισμού αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα.

 

Πηγή: powergame.gr