ΕΛΣΤΑΤ: Εντυπωσιακή ανάπτυξη 2,3% το τρίτο τρίμηνο του 2019

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Πολύ θετικά τα στοιχεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα της ΕΛΣΤΑΤ.

Με ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% έτρεξε η οικονομία στο πρώτο μισό του έτους, καθώς η Στατιστική αναθεώρησε εντυπωσιακά τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο.

Με βάση την προηγούμενη ανακοίνωση, ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο ήταν 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια, αλλά τώρα αναθεωρείται σε 0,4% και 1,4% αντίστοιχα. Σε ότι αφορά το β’ τρίμηνο η αρχική εκτίμηση ήταν για αύξηση ΑΕΠ 0,8% σε τριμηνιαία βάση και 0,9% σε ετήσια αλλά τώρα αναθεωρείται σε 0,8% και 2,8% αντίστοιχα.

Έτσι μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για αύξηση κατά 2,3% στο τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ κινείται ανοδικά με ρυθμούς 2,2% στο 9μηνο δείχνοντας ότι μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ την ετήσια πρόβλεψη για 2%. Πρόκειται για τα προσωρινά στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που φανερώνουν ότι το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο κατά 2,3% στο γ’ τρίμηνο του 2019, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ γ’ τριμήνου και β’ τριμήνου 2019, καταγράφηκε ανάπτυξη της τάξης του 0,6%. Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι αναθεώρησε τα στοιχεία για το ΑΕΠ το α’ και το β’ τρίμηνο εφέτος, λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και λόγω ενημερωμένων στοιχείων βραχυχρόνιων δεικτών. Έτσι, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,4% το α’ τρίμηνο, ενώ η κορύφωση της ανοδικής πορείας σημειώθηκε το β’ τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 2,8%, ενώ το τρίτο υπήρξε μια μικρή επιβράδυνση στο 2,3%.