Να ενισχύσουν την αντίληψη των πολιτών πως το ευρωπαϊκό ρύζι είναι ασφαλές, ποιοτικό και υψηλής ποιότητας, στοχεύουν με την υλοποίηση του διακρατικού προγράμματος «Eu Rice» Έλληνες και Ισπανοί ορυζοκαλλιεργητές, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η παραγωγή του προϊόντος επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Το τριετές διακρατικό πρόγραμμα «Eu Rice», ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης ΑΕ- ΕΑΣΘ και την Ρυθμιστική Αρχή του Ρυζιού ΠΟΠ της Βαλένθιας «Crav» και με εκτελεστικό φορέα τη Novacert και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο σημερινής σχετικής εκδήλωσης.
«Δεν είναι καθόλου ασφαλές το ρύζι που εισάγεται στην ΕΕ από τρίτες χώρες», επισήμανε ο πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ), Χρήστος Τσιχήτας, προσωρινός επικεφαλής της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού στη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης του προγράμματος, προσθέτοντας πως «χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα στην παραγωγή του προϊόντος, που η ΕΕ έχει καταργήσει εδώ και 30 χρόνια».
Πέραν όμως της ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού ρυζιού, στόχος των ανθρώπων που «τρέχουν» το Eu Rice είναι αναχαιτιστεί η αυξητική πορεία εισαγωγών από τρίτες χώρες της Ασίας. Όπως σημείωσε ο κ. Τσιχήτας, μέχρι το 2030 η παραγωγή ευρωπαϊκού ρυζιού θα χάσει σε αξία ως και 95 εκατ. ευρώ, εάν δεν ανακοπεί η αυξητική πορεία εισαγωγών από τρίτες χώρες της Ασίας, ενώ την ίδια στιγμή αυτή η εξέλιξη θα σημάνει συρρίκνωση της παραγωγής ρυζιού στην Ευρώπη κατά 1,5% και μείωση τιμών κατά 7%.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι μέσα στην πανδημία του κοροναϊού, καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης σε ρύζι, γεγονός που- όπως είπε- είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών ρυζιού, κατά 220.000 τόνους την περίοδο 2019-2020, έναντι της προηγούμενης εμπορικής περιόδου. Οι εισαγωγές μάλιστα έφτασαν στην ποσότητα ρεκόρ, των 1,68 εκατ. τόνων.
Πάντως, όπως τονίστηκε, ο ευρωπαϊκός κλάδος ρυζιού, ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με στόχο να προωθηθούν συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση των ασιατικών εισαγωγών. Η κοινή πρόθεση των ευρωπαίων στον κλάδο αποφασίσθηκε σε συνάντηση που έγινε στις Bρυξέλλες, μεταξύ εκπροσώπων των ορυζοπαραγωγών κρατών- μελών της ΕΕ και συγκεκριμένα Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας, Γαλλίας και Πορτογαλίας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι δράσεις που θα «τρέξουν» μέσω του Eu Rice για την προώθηση του ευρωπαϊκού ρυζιού και η χώρα μας με πρέσβειρα τη γνωστή chef, Ντίνα Νικολάου θα επιχειρήσει να αναδείξει τη συμμετοχή του ρυζιού στη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας με τα πιάτα ρυζιού. «Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά, παραδοσιακά πιάτα με πρωταγωνιστή το ρύζι και αυτά θα πρέπει να προβάλλουμε, ώστε τα γεμιστά, όπως μεταξύ άλλων οι λαχανοντολμάδες και τα γεμιστά κολοκυθάκια, να παραπέμπουν αυτόματα στην Ελλάδα, όπως η παέγια στην Ισπανία και το ριζότο στην Ιταλία», τόνισε η κ. Νικολάου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της «ΕΥ.ΓΕ Πιστιόλας» (Αgrino), Αναστάσιος Πιστιόλας, ανέφερε ότι η κατά κεφαλή κατανάλωση ρυζιού στην Ελλάδα ανέρχεται σε πέντε με πεντέμισι κιλά, διευκρινίζοντας ότι από τις ποσότητες που καταναλώνονται, το 70% είναι εγχώριας παραγωγής και το υπόλοιπο 30% εισάγεται. Το Eu Rice ξεκίνησε να «τρέχει» στη χώρα μας το τελευταίο Σαββατοκύριακο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οπότε και διοργανώθηκε Φεστιβάλ Ρυζιού με στόχο την προώθηση του μεσόσπερμου ρυζιού τύπου «καρολίνα» και «γλασέ» καθώς και του ΠΟΠ της Βαλένθιας.
Χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση ο γενικός διευθυντής της CRAV Βαλένθιας, Santos Ruiz Alvarez, ο γενικός διευθυντής της NOVACERT, Αθανάσιος Ταμπαρόπουλος και ο διευθυντής της ΕΑΣΘ, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Το «παρών» με σύντομους χαιρετισμούς που εστίασαν στην ανάγκη στήριξης του ευρωπαϊκού ρυζιού και δη του ελληνικού, έδωσαν ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου κι αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την Κεντρική Μακεδονία, Κώστας Γιουτίκας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ