Ελληνικό: Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Lamda Development και TAIΠΕΔ

H Lamda Development κατέθεσε 647 εκατ. ευρώ υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ

Παρουσία του υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, υπογράφθηκε η σύμβαση πώλησης της Ελληνικόν Α.Ε..

 

Τη σύμβαση υπέγραψε από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ ο εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και από την πλευρά της Lamda, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου.

 

 

Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης παρευρέθηκε ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας Γρηγόρης Δημητριάδης. Με την υπογραφή της σύμβασης, η Lamda Development κατέθεσε 647 εκατ. ευρώ υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν στην προκαταβολή του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. και τα υπόλοιπα 347 εκατ. ευρώ εγγυητικές επιστολές για την δεύτερη δόση και της εκτέλεσης των εργασιών.

Μιλώντας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ξεχωριστή για τη χώρα και την οικονομία της. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα εργάστηκαν πολλοί στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και σε άλλους φορείς. Ευχαρίστησε την παρούσα, αλλά και την προηγούμενη διοίκηση και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος, σημείωσε ότι η εξέλιξη της επένδυσης αυτής, θα επιβεβαιώσει τους στόχους της χώρας για την υλοποίηση έργων υψηλής οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η αποστολή που ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό στον ίδιο και τον αν. υπουργό Ν. Παπαθανάση εξετελέσθη και σημείωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο εισπτάτει σήμερα εκατοντάδες εκατομμύρια. Το κυριότερο, όπως είπε, είναι ότι ο ελληνικός λαός ετοιμάζεται να απολαύσει ένα έργο που θα αλλάξει όχι μόνο στην Αττική, αλλά το σύνολο της χώρας.

Ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα αλλάζει ένα τοπίο και μια εικόνα που απαντούν στο αν η Ελλάδα μπορεί να φέρει εις πέρας ένα τόσο μεγάλο έργο. Και αυτό γιατί οι δυσκολίες ήταν πολλές -εκατοντάδες όπως ανέφερε- αλλά τελικά η χώρα το κατάφερε καθώς όλη η κυβέρνηση δούλεψε εντατικά προς αυτή τη κατεύθυνση. Το μήνυμα δε ότι η χώρα θέλει να καταστεί η πιο φιλική στον πλανήτη, σήμερα περνά με τον καλύτερο τρόπο.

 

Ο επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ Γρηγόρης Δημητριάδης συνεχάρη τόσο τους ανθρώπους του ΤΑΙΠΕΔ όσο και της κυβέρνησης που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής. Σημείωσε ότι η ΕΕΣΥΠ μαζί με τις θυγατρικές της θα συμβάλλουν, ώστε να υπάρξουν και άλλες τέτοιου είδους επενδύσεις στο μέλλον, με πράσινο πρόσημο, διαφάνεια και με μέλλον.

 

Ο κ. Παν. Σταμπουλίδης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τη ελληνική δημοκρατία όσο και για την ελληνική δημόσια διοίκηση καθώς ολοκλήρωσε επιτυχώς μια επίπονη διαδικασία. Σήμερα ξεκινά μια νέα διαδικασία περισσότερο αναπτυξιακή σε μια περιοχή που δεν θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση, αλλά κυρίως ένα μήνυμα προς όλους ότι η χώρα μπορεί και φιλοξενεί πολύ μεγάλες επενδύσεις. Επίσης η υπόθεση του Ελληνικό έδειξε ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένας μηχανισμός ικανός να ολοκληρώσει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.

 

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου, σημείωσε ότι τελικά μετά από 7 χρόνια που είχε υπογραφή στη ίδια αίθουσα η αρχική σύμβαση, ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταβίβασης του ακινήτου. Πρόσθεσε ότι το έργο του Ελληνικού είναι σημαντικό για όλους ενώ τα εμβληματικά υψηλής αισθητικής κτίρια που θα αναπτυχθούν θα αποτελέσουν τοπόσημα και θα καταστήσουν τη χώρα σημείο αναφορά στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό χάρτη. Πρόσθεσε τέλος ότι τα πολλαπλασιαστικά οφέλη στον τουρισμό και την οικονομία θα επηρεάσουν θετικά τόσο την Αττική όσο και το σύνολο της χώρας.