Ελαιόλαδο, δημητριακά και λιπάσματα, πρωταθλητές των αυξήσεων

Ελαιόλαδο με 42,6%, πατάτες με 34,2% και δημητριακά με 33,7% οδηγούν την κούρσα των αυξήσεων στις τιμές (παραγωγού) των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα το τελευταίο 12μηνο

Ελαιόλαδο με 42,6%, πατάτες με 34,2% και δημητριακά με 33,7% οδηγούν την κούρσα των αυξήσεων στις τιμές (παραγωγού) των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα το τελευταίο 12μηνο. Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνεται σημαντικά και το κόστος παραγωγής με τα λιπάσματα στην πρώτη θέση με 55%, ακολουθούμενα από την ενέργεια με 30% και τις ζωοτροφές με 23,3%.

Σε επίπεδο διετίας (Νοέμβριος 2020-Νοέμβριος 2022), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα δημητριακά ανεβαίνουν στην πρώτη θέση με συνολική αύξηση 77%, ενώ το ελαιόλαδο έρχεται δεύτερο με 73,6% κι ακολουθούν οι πατάτες με 56%, τα βιομηχανικά φυτά (όπως βαμβάκι) με 53,5% και τα κτηνοτροφικά φυτά (ζωοτροφές) με 34,6%.

Την ίδια περίοδο ο γενικός δείκτης τιμών στη φυτική παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 41,5%, ενώ στη ζωική κατά 26,9%. Το τελευταίο 12μηνο (Νοέμβριος 21-Νοέμβριος 22), η ζωική παραγωγή περνά μπροστά με αύξηση 28,7% έναντι 19,1% της φυτικής. Από τους επιμέρους δείκτες της ζωικής παραγωγής, τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 28,7% τα ζωικά προϊόντα και κατά 21,1% το κρέας.

Εκτός του χορού των μεγάλων αυξήσεων έχουν μείνει τα φρούτα και το κρασί. Τα πρώτα έχουν αυξηθεί κατά 11,3% στη διετία και 3,8% το τελευταίο 12μηνο, ενώ το κρασί κατά 8,4% στη διετία και 6,4% τον τελευταίο χρόνο.

 

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr