«Πρέπει να πέσει γρήγορα χρήμα στην αγορά, να αλλάξει το κλίμα», τονίζει στο «MoneyPro» της εφημερίδας Παραπολιτικά κοινοτική πηγή, μεταφέροντας έτσι την ανησυχία που υπάρχει στην Ευρώπη για το πισωγύρισμα που μπορεί να προκαλέσει η αναζωπύρωση της πανδημίας μέσω μεταλλάξεων.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, έχοντας πάντα στραμμένα τα μάτια και τα αυτιά στις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, τρίβουν τα μάτια τους από τα όσα αποκαλύπτουν πρόδρομοι δείκτες για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς φαίνεται να ξεπερνούν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Εδώ και καιρό, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί κάθε 15 ημέρες ευρύτατες συσκέψεις με παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να καταγράφει αφενός τα στοιχεία από όλα τα πεδία της οικονομικής δραστηριότητας, αφετέρου το κλίμα που υπάρχει στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόδρομοι δείκτες και προβολές δείχνουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία «έτρεξε» με ρυθμούς κοντά στο 15% και όλα τα παραπάνω δείχνουν ρυθμούς ανάπτυξης έως και 5% φέτος, δηλαδή περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα πάνω από τις επίσημες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και σχεδόν 1 μονάδα πάνω από τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Κομισιόν!
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε έντονη πίεση στον Χρ. Σταϊκούρα προκειμένου να αναθεωρήσει τις αρχικές εκτιμήσεις και να αποτυπώσει τις νέες τάσεις στο Μεσοπρόθεσμο. Ο ίδιος, πάλι, γνωρίζοντας ότι η περίοδος που διανύουμε κρύβει εκπλήξεις- όχι πάντα ευχάριστες-, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και δίνει ραντεβού για το φθινόπωρο.
Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν νέες ανατροπές λόγω πανδημίας, πιθανότατα με την κατάθεση στις αρχές Οκτωβρίου του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2022 το υπουργείο Οικονομικών θα ανεβάσει τον πήχη για το φετινό ΑΕΠ ακόμα και πάνω από το 4%. Θα έχει προηγηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, με την οποία θα «κλειδώσουν» και οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει βιασύνη για πρόωρες ανακοινώσεις στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ, η οποία, εκτός απροόπτου, θα γίνει με φυσική παρουσία.
Αυτήν τη στιγμή, το μόνο που σκιάζει τις μετρήσεις για τη δυναμική της ανάκαμψης στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η μετάλλαξη Δέλτα. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και κοινοτικές πηγές παραδέχονται πως, αν οι ανακοινώσεις για τις θερινές προβλέψεις γίνονταν σήμερα, θα ήταν διαφορετικές, καθώς θα αποτύπωναν πολύ πιο έντονα το στοιχείο της αβεβαιότητας, που έχει «φουντώσει» τις τελευταίες εβδομάδες. «Η κατάσταση είναι ρευστή και λόγω της μετάλλαξης και λόγω της κάμψης των εμβολιασμών», σημειώνει στο «ΜΡ» αρμόδια κοινοτική πηγή, συμπληρώνοντας ότι οι «ενέσεις» από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα (game changer).
Το ελληνικό σχέδιο στο επίκεντρο
Ειδικά όσον αφορά στο ελληνικό Σχέδιο, η ίδια πηγή επισημαίνει ότι όλη η «σκόνη» που σηκώθηκε για τα δάνεια των 12,7 δισ. και το κατά πόσο αυτά θα φτάσουν έως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχε να κάνει με τεχνικά ζητήματα και, συγκεκριμένα, με τεχνικές διευκρινίσεις, που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο Annex. Η ίδια πηγή παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι υπάρχει «κατασκευαστικό» πρόβλημα στο ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί ασφαλιστικές δικλίδες ή μηχανισμοί (π.χ. ειδικά κεφάλαια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως στο ΕΣΠΑ), ώστε οι επιχειρήσεις αυτές ανά την Ευρώπη να μη μείνουν με άδεια χέρια.
Ειδικά όσον αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, το πρόβλημα και ακολούθως το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι ακόμα πιο έντονο για δύο λόγους. Δεν μιλάμε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά κατά βάση για μικρές και πολύ μικρές, με αποτέλεσμα η ούτως ή άλλως δύσκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται τα περιθώρια παροχής κρατικών εγγυήσεων, έτσι ώστε το «ζεστό» χρήμα του Ταμείου Ανάκαμψης να φτάσει σε κάθε φερέγγυα και βιώσιμη επιχείρηση. Το ελληνικό Σχέδιο έχει «δεσμεύσει» 1,5 δισ. ευρώ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ωστόσο είναι προφανές ότι αυτό δεν αρκεί. Υπάρχει όμως ένα «κλειδί», που μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για τις μικρές επιχειρήσεις.
Οπως επισημαίνει η ίδια κοινοτική πηγή, στο ελληνικό Σχέδιο προβλέπονται πολλά κίνητρα για συγχωνεύσεις και συμπράξεις, με διπλό στόχο: αφενός την ευκολότερη χρηματοδότηση ομάδων μικρών επιχειρήσεων, αφετέρου τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας «από τα κάτω».
ΠΗΓΗ: Parapolotika.gr