Quantcast

Έκθεση Θεσμών: Ανάπτυξη 8,5% το 2021 – Υψηλοί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Οι Θεσμοί διαπιστώνουν ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021, υιοθετώντας την τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν για επέκταση κατά 8,5%

Οι Θεσμοί διαπιστώνουν ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021, υιοθετώντας την τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν για επέκταση κατά 8,5%, στη 13η Έκθεση Αξιολόγησης. Παράλληλα, ίσως για πρώτη φορά πιστοποιούν ουσιαστική πρόοδο στη μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων και «σφραγίζουν» τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, αναμένοντας νομοθέτηση εντός Φεβρουαρίου και πληρωμή της πρώτης δόσης του νέου φόρου ακινήτων -με μικρή καθυστέρηση- τον Απρίλιο.

Καθυστερήσεις διαπιστώνονται από την άλλη πλευρά στην εφαρμογή του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος φόρων από την ΑΑΔΕ με το πλάνο να μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο, αντί για τον Απρίλιο, όπως άλλωστε και στη μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας.

Αναφορά γίνεται και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον ερχόμενο Μάιο, σημειώνοντας πως έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις πως οι αυξήσεις μετά από δύο χρόνια παγωμένων αποδοχών λόγω πανδημίας θα «περιφρουρήσουν» την ανταγωνιστικότητα και δεν θα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Όσον αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις οι θεσμοί επισημαίνουν ότι «οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί» με την κυριότερη πηγή ανησυχίας σε βραχυχρόνιο ορίζοντα να αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας ιδίως όσον αφορά την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα στήριξης και τα πιθανά ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που παρέχονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η νέα επιδότηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτήσει στενή παρακολούθηση λόγω του μεγάλου ύψους της» διαπιστώνουν οι Θεσμοί συνιστώντας προσοχή στη ροή εσόδων στον ειδικό λογαριασμό που καλύπτει αυτές τις επιδοτήσεις ώστε να μην προκύψει ελλειμματική διαχείριση.

Χαρακτηριστικό του βάρους που προκαλεί η ενεργειακή κρίση είναι ότι υπολογίζονται πως για τα μέτρα στήριξης θα δαπανηθεί το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ποσό 1 δισ. ευρώ. Η δαπάνη ωστόσο αναμένεται «δημοσιονομικά ουδέτερη», καθώς το κόστος καλύπτεται από τα έσοδα από την εμπορία ρύπων. Στα καλά νέα οι Θεσμοί εκτιμούν ότι η καλύτερη της αναμενόμενης πορεία των εσόδων του δημοσίου το 2021 μπορεί να έχει θετική αντανάκλαση στα δημοσιονομικά του 2022.