Quantcast

Έκτακτο επίδομα έως 300 ευρώ πριν από το Πάσχα σε ευπαθείς ομάδες

Τι εξετάζεται

Σε επανασχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής με αναθεωρήσεις στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού και εφάπαξ επίδομα σε περίπου 1,8 εκατ. πολίτες με χαμηλά εισοδήματα προχωρά η κυβέρνηση υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

 

 

Τι εξετάζεται

Το σενάριο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και φιλτράρεται από τους Θεσμούς προβλέπει εφάπαξ βοήθημα έως 300 ευρώ σε 250.000 πολίτες που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους, 400.000 ανέργους αλλά και 700.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή του επιδόματος πριν από το Πάσχα με τις οριστικές αποφάσεις για τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης να λαμβάνονται τον Μάρτιο οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης του 2021 και την πορεία των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους .

Το επίδομα

Το επίδομα θα είναι στοχευμένο και εντός των δημοσιονομικών αντοχών του προϋπολογισμού, αφενός για να αποτραπούν έξτρα επιβαρύνσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ εφέτος, αφετέρου για να καταβληθεί στα νοικοκυρά που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα στις ανάπτυξης, του πληθωρισμού και του κόστους δανεισμού του Δημοσίου από το ράλι των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα θέτουν τον προϋπολογισμό σε τροχιά αναθεώρησης με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου.

Τα τρία βασικότερα μεγέθη για τα οποία θα υπάρχει νέα πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες είναι:

  • Το ΑΕΠ, όπου το οικονομικό επιτελείο περιμένει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Μαρτίου για την ταχύτητα της ανάκαμψης το 2021, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θα κινηθεί υψηλότερα της πρόβλεψης για 6,9%, τοποθετώντας τον ρυθμό στο επίπεδο του 8,5%-9%.
  • Έτσι, σε νέα βάση θα μπει και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,5% το 2022, παρά τη βεβαιότητα για φρενάρισμα της κατανάλωσης τους επόμενους μήνες λόγω του πλήγματος της ακρίβειας στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στα κόστη των επιχειρήσεων και του κλίματος αβεβαιότητας που τροφοδοτούν οι πληθωριστικές προσδοκίες.
  • Ο πληθωρισμός, για τον οποίο οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν επί το δυσμενέστερο, καθώς ο στόχος για αύξηση 0,8% του δείκτη που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό τίθεται εκτός πραγματικότητας.
  • Οι δαπάνες, καθώς η διασπορά των ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης υποχρεώνει την κυβέρνηση να βάλει στην ατζέντα νέα «πυροσβεστικά» μέτρα, πιεζόμενη από την κοινωνική δυσφορία και τις αντιδράσεις. Γεγονός που θα ενισχύσει τις ταμειακές πιέσεις τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός του Δημοσίου με τις παρεμβάσεις να κινείται πολύ μακριά από τις αρχικές προβλέψεις.
  • Η κυβέρνηση ποντάρει και στην ανάκαμψη του τουρισμού με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να παραπέμπουν σε πλήρη ανάκτηση των απωλειών της πανδημίας και επιστροφή των εισπράξεων στα επίπεδα του 2019 και ενδεχομένως υψηλότερα. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα έσοδα φέτος θα κινηθούν στο 80%-85% των αντίστοιχων του 2019 οπότε τυχόν υπέρβαση του στόχου θα «προσθέσει» ανάπτυξη.

Πηγή: powergame.gr