αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ εγκαταλείπει από τη «φαρέτρα» της στην μάχη κατά του πληθωρισμού τις αυξήσεις της τάξης των 50 μ.β.
Στην κατεύθυνση αυτή πληθαίνουν οι «φωνές» κεντρικών τραπεζιτών και μελών του ΔΣ της ΕΚΤ που τάσσονται υπέρ των «γενναίων» αυξήσεων κατά 0,5% τουλάχιστον για τις δύο επόμενες συνεδριάσεις. Υπενθυμίζουν δε ότι δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε από τις ενδείξεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού.
Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, «Πρέπει να πραγματοποιήσουμε δύο ακόμη αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης». «Δεν υπάρχει λόγος να επιβραδύνουμε τον ρυθμό των αυξήσεων», δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης του κύκλου σύσφιξης μέχρι το καλοκαίρι.
Και ο Κλάας Κνοτ, «παλαίμαχος» της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, είχε εκφράσει ανάλογες θέσεις προ ημερών, λέγοντα ότι «είμαστε μακριά» από μια επιβράδυνση των αυξήσεων.
Στον αντίποδα, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα για πιο «ήπιες» αυξήσεις δεδομένης της υποχώρησης του ρυθμού αύξησης των τιμών στην ευρωζώνη και της «βουτιάς» στο ενεργειακό κόστος.
Οι αναλυτές από την πλευρά τους συνηγορούν ότι στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι αυξήσεις θα κυμανθούν στις 50 μ.β., ενώ το επιτόκιο αναμένεται να εκτιναχθεί στο 3,25% στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.
Πηγή: Powergame.gr