ΕΚΤ: Προς αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, αποφάσισε κατά την τελευταία συνεδρίασή του ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης

Στην πρώτη αύξηση επιτοκίων, μετά από 11 χρόνια, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την άνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού σε μεγάλο μέρος της υφηλίου.

 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, αποφάσισε κατά την τελευταία συνεδρίασή του ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, από τις 9 Ιουνίου έως σήμερα οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί, και οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προχωρούν η μία μετά την άλλη σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Στο πλαίσιο αυτό, το ενδεχόμενο η Κριστίν Λαγκάρντ να ανακοινώσει μεγαλύτερου εύρους επιτοκιακή αύξηση παραμένει στο τραπέζι.

H EKT είναι επίσης αντιμέτωπη με τους φόβους για οικονομικής κάμψη και πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, μιας από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης τονίζουν οι Financial Times.

Η συζήτηση μεταξύ των 25 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη, αναμένεται ότι θα αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία ότι έχουν μείνει πίσω στη μάχη κατά του πληθωρισμού, ο οποίος ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ του 8,6% στην ευρωζώνη τον Ιούνιο. Η αύξηση θα είναι η πρώτη από την κεντρική τράπεζα την τελευταία δεκαετία και μια άνοδος κατά 50 μονάδες βάσης θα έβαζε τέλος στο πείραμα με τα αρνητικά επιτόκια.