Ενθαρρυντικά μηνύματα για την πορεία αποκλιμάκωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε επίπεδο Ευρωζώνης περιλαμβάνουν τα τελευταία συγκεντρωτικά, στατιστικά στοιχεία της ΕΚΤ. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τα σκήπτρα της αρνητικής πρωτιάς στα κόκκινα δάνεια, με την Κύπρο και την Πορτογαλία να ακολουθούν κατά πόδας.
Το θετικό είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο μέσος όρος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων υποχώρησε για πρώτη φορά στο 2,17%, από την περίοδο του β’ τριμήνου του 2015. Η νέα αποκλιμάκωση, που αντιστοιχεί σε κόκκινα δάνεια ύψους 401 δισ. ευρώ, επιτρέπει μια σχετική αισιοδοξία στους κύκλους της ΕΚΤ, που διαπιστώνουν βελτίωση στη διαχείριση των NPLs το τρίτο τρίμηνο πέρυσι. Συγκριτικά το β’ τρίμηνο του 2021, το ποσοστό ήταν 2,32% και αφορούσε 423 δισ ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η χώρα μας ειδικότερα, υπολείπεται σχεδόν κατά …τέσσερις φορές του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αφού με τα επίσημα στοιχεία του γ τριμήνου της ΕΚΤ, παρουσίασε δείκτη NPLs στο 10,49%. Ποσοστό που εκ πρώτης μοιάζει να προσεγγίζει ήδη τον στόχο για μονοψήφια NPEs που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για το τρέχον έτος, αλλά που δεν συμπεριλαμβάνει τα ρυθμισμένα (κάτι που φαίνεται μόνο στον δείκτη NPEs, ο οποίος ακόμη είναι υψηλός).
Όπως παρατηρεί η ΕΚΤ, η μείωση του ευρωπαϊκού μέσου όρου ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού μείωσης του στοκ των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων και αύξησης του αποθέματος των συνολικών χρηματοδοτήσεων.
Κι αν η Ελλάδα σε επίπεδο μέσου όρου χώρας κρατά δυστυχώς τα ηνία, το Λουξεμβούργο, με ποσοστό 0,62% χαμηλώνει τον πήχη. Εκτός από τη χώρα μας, υψηλό δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων έχουν ακόμη η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία. Οι χώρες με τα λιγότερα NPLs είναι οι Γερμανία, Εσθονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο.
Δάνεια, προκαταβολές και μορατόρια στην ΕΕ
Στο δελτίο της ΕΚΤ με τα στατιστικά στοιχεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και εκτιμήσεις για την πορεία των μορατόριουμ και των άλλων μέτρων στήριξης από την πανδημία.
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι προκαταβολές και τα δάνεια που δόθηκαν στην ευρωζώνη στο πλαίσιο στήριξης μέτρων από την πανδημία, μειώθηκαν σε 494 δισ. ευρώ έναντι 548 δισ. ευρώ, μέσα σε ένα τρίμηνο.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η μείωση αυτή οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση των δανείων και των προκαταβολών που υπόκεινται σε μορατόρια που δεν είχαν ακόμη λήξει . Το τρίτο τρίμηνο του 2021, τα δάνεια και οι προκαταβολές από τα εν ισχύ μορατόρια ήταν μόλις 44 δισ ευρώ , όταν το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο ήταν 102 δισ. ευρώ.
Κεφαλαιακή Επάρκεια- RoE – cost of risk
Μια εικόνα για το προφίλ των ευρωπαϊκών τραπεζών, δίνει συνοπτικά η ΕΚΤ, καθώς τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν δείκτη Common Equity Tier I 15,47%, ελαφρά πιο κάτω από το 15,60% του δευτέρου τριμήνου.
Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ο δείκτης Return on Equity (RoE), ενισχύθηκε στο 7,19% από 6,92% το προηγούμενο τρίμηνο , παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση, αύξηση κατά 2,12% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αιτία, αποτελεί η αποκλιμάκωση απομειώσεων και προβλέψεων.
Και το κόστος ρίσκου, μειώθηκε στο 0,53% έναντι 0,57% το β τρίμηνο και έναντι 0,67% έναν χρόνο πριν.