ΕΚΤ: Επί τα χείρω οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 6%

Αυτό προέκυψε από σχετική έρευνα μεταξύ οικονομολόγων που διενεργήθηκε από την ΕΚΤ

Υψηλότερος πληθωρισμός και επιβράδυνση στην οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει ταραχή στην γεωπολιτική σκακιέρα, αναστάτωση στον κλάδο του εμπορίου και πιέσεις στις τιμές που ολοένα και αυξάνονται.

Αυτό προέκυψε από σχετική έρευνα μεταξύ οικονομολόγων που διενεργήθηκε από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με την έρευνα SPF (Survey of Professional Forecasters), o πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6% φέτος, δηλαδή διπλάσιος σε σχέση με αυτό που αναμενόταν πριν από δύο μόλις μήνες. Επίσης, στην ίδια έρευνα αναμένεται να παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη, άνω του στόχου της ΕΚΤ για 2%.

«Όσον αφορά στις προβλέψεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, οι ερωτηθέντες διαπίστωναν ότι ο πληθωρισμός οδηγείται σε υψηλά επίπεδα ιδίως λόγω τις πίεσης του κόστους, όχι λόγω της μείωσης της ζήτησης, ενώ εξέτασαν επίσης το ενδεχόμενο ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία έχουν αναζωπυρωθεί και ενίσχυσαν τις πιέσεις στις τιμές, που είχαν αρχίσει να δείχνουν σημάδια κορύφωσης», δήλωσε η ΕΚΤ.

Η ανοδική αναθεώρηση αντανακλά κυρίως τις αναμενόμενες υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων. Οι προσδοκίες για τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – αναθεωρήθηκαν επίσης ανοδικά, ιδιαίτερα για το 2022 και το 2023, κυρίως λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων και του αντίκτυπου από τη διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Στο 2,9% η ανάπτυξη
Για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η πρόβλεψη των αναλυτών είναι ότι θα περιορισθεί φέτος στο 2,9% έναντι 4,2% πριν από τον πόλεμο και έναντι 3,7% που ήταν η πρόβλεψη της ΕΚΤ.

Για το 2023, η ανάπτυξη περιορίζεται στο 2,3% από 2,7% στο προηγούμενο τρίμηνο και 2,8% που ανέμενε η ΕΚΤ, ενώ για το 2024 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα απέδωσαν την αναθεώρηση επί τα χείρω στον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής για την Ευρωζώνη.

«Εκτός από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων, τις αναταραχές σε ορισμένους τομείς και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν, υπογράμμισαν ότι η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μείωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και απώλεια της αγοραστικής δύναμης για τα νοικοκυριά», σημειώνει η ΕΚΤ.

Στην ίδια έρευνα, οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν και το ποσοστό ανεργίας κατά περίπου 0,1% έως 0,3%. Πλέον προβλέπουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί από 6.9% το 2022 σε 6,6% μέχρι το 2026.