Quantcast

Έκρηξη της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Αθήνα

«Ρόδινη» προβλέπεται η μελλοντική εικόνα της ζήτησης

«Ρόδινη» προβλέπεται η μελλοντική εικόνα της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην ελληνική αγορά και δη εκείνη της Αθήνας, κατά τους τελευταίους μήνες του 2022.

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ερευνών βραχυχρόνιας μίσθωσης AirDNA, για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, καταγράφονται ήδη 125% περισσότερες κρατήσεις διανυκτερεύσεων, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ποια πόλη σημειώνει την υψηλότερη επίδοση

Την υψηλότερη επίδοση σημειώνει το Μόναχο στη Γερμανία, με ετήσια αύξηση της τάξεως του 164%, κυρίως λόγω του φετινού «Oktoberfest», που είναι το πρώτο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά από δύο χρόνια.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η αύξηση αγγίζει το 36,6% ετησίως, ενώ σε σχέση με το 2019 διαμορφώνεται σε 6,6%.

Συνολικά πάντως, οι έξι από τους 10 προορισμούς που σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις, εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης. Εκτός από την Ελλάδα, σημαντική άνοδο σημειώνουν επίσης προορισμοί στην Ιταλία και την Πορτογαλία. Για παράδειγμα, στην Φλωρεντία η αύξηση αγγίζει το 158,6%, στην Βενετία το 149,6% και στην Ρώμη το 149,1%.

Τρίτη υψηλότερη επίδοση πανευρωπαϊκά

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η Ελλάδα σημείωσε την τρίτη υψηλότερη επίδοση πανευρωπαϊκά, κατά το φετινό καλοκαίρι, σε ό,τι αφορά την αύξηση των κρατήσεων σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ειδικότερα, η ελληνική αγορά κατέγραψε αύξηση κατά 61,8% σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, πίσω μόνο από μη ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Νορβηγία (71,2%) και η Ουγγαρία (65,8%)

. Μάλιστα, ακόμα και σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019, η φετινή επίδοση ήταν υψηλότερη κατά 24,1%, πίσω μόνο από το 24,8% της Γερμανίας. Πρόκειται ουσιαστικά για την επιβεβαίωση της πρόβλεψης ότι το φετινό καλοκαίρι θα σηματοδοτήσει την ανάκαμψη των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα νούμερα, εντέλει η επίδοση του 2019 ξεπεράστηκε με χαρακτηριστική άνεση, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα έσοδα από τον τουρισμό.

Οριακά υψηλότερη η ζήτηση σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τον φετινό Αύγουστο, η ζήτηση με βάση των αριθμό των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 36% σε σχέση με πέρσι, ενώ ήταν και οριακά υψηλότερη (0,2%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Όσον αφορά στο ύψος των τιμών, αυτές ήταν μόλις 1,2% υψηλότερες από πέρσι, αλλά 16,5% σε σχέση με το 2019, τη στιγμή όμως που και ο αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 13,8%.

Συνολικά, όμως είναι σαφής η μεγάλη αύξηση των τιμών σε σχέση με πριν την πανδημία, καθώς το 2019, ο αριθμός των καταλυμάτων ήταν κατά 10,8% μικρότερος, σε σχέση με τον φετινό Αύγουστο. Έτσι, τα φετινά έσοδα των ιδιοκτητών αυξήθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση και κατά 16,7% σε σχέση με το 2019.

Αντίστοιχα, η πληρότητα των καταλυμάτων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο άγγιξε το 76,5%, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 4,3%. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ανάλυση της AirDNA, φέτος η ζήτηση λειτούργησε ως ελατήριο που απελευθερώθηκε, καθώς υπήρχε σημαντική προϋπάρχουσα επιθυμία πολλών τουριστών να επισκεφτούν μια τρίτη χώρα, με αποτέλεσμα το φετινό καλοκαίρι να χαρακτηριστεί από πολύ υψηλές επιδόσεις στην βραχυχρόνια μίσθωση.