Εκπνέει η προθεσμία για διορθώσεις ακινήτων στο Ε9

Προσθήκες και διορθώσεις λαθών που θα γίνουν την τελευταία στιγμή μπορεί να μειώσουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ

Τέλος χρόνου για τις διορθώσεις στα ακίνητα καθώς κλείνει σήμερα στις 11:00 η πλατφόρμα για το έντυπο περιουσιακής κατάστασης Ε9.

 

Προσθήκες και διορθώσεις λαθών που θα γίνουν την τελευταία στιγμή μπορεί να μειώσουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Με το κλείσιμο της πλατφόρμας του Ε9, η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών, που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι από το τέλος Απριλίου.

H ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει από σήμερα να «τρέχει» την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ και για αυτόν τον λόγο η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2022 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη στις 11:00 π.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2022.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ανέβουν στο Taxis τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ.

Μείωση ΕΝΦΙΑ για 8 στους 10 φορολογούμενους

Ο νέος φόρος θα υπολογιστεί με νέες κλίμακες και «κουρεμένους» συντελεστές φόρου για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 4.000 ευρώ, ενώ καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα και στη θέση του επιβάλλεται ένας ειδικός φόρος για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Με τις νέες διατάξεις, 8 στους 10 φορολογούμενους θα δουν νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του φόρου, το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ, ενώ αύξηση θα προκύψει μόνο για το 6% των φορολογουμένων. Στην πλειονότητά τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα.