Με ενδιαφέρον αναμενόταν η ανταπόκριση της Ρωσίας στην προθεσμία καταβολής τοκοχρεωλυσίων 117 εκ. δολαρίων, την Τετάρτη. Πρόσφατη προειδοποίηση της Μόσχας για αποπληρωμή χρέους σε ρούβλια απέναντι σε «εχθρικές χώρες» έτρεφε φήμες για μία πιθανή στάση πληρωμών.
Όπως παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) «η κατάσταση παρουσιάζεται υπερβολικά συγκεχυμένη σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες, από την Τετάρτη, πληρωμές τοκοχρεωλυσίων, ύψους 117 εκ. δολαρίων για δύο εκδόσεις κρατικών ομολόγων της Ρωσίας.
Επιπλέον επίκεινται νέες αποπληρωμές, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτύχουν λόγω των κυρώσεων στον τραπεζικό τομέα. Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε τεχνική πτώχευση, την πρώτη για τη Ρωσία από την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917, όταν οι κομμουνιστές είχαν αρνηθεί να αποπληρώσουν τα χρέη του Τσάρου.
Τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg παραθέτουν δηλώσεις επενδυτών που λένε ότι έχουν πληρωθεί. Ωστόσο, στην Ασία δεν φαίνεται να έχουν φτάσει ακόμη τα εμβάσματα. Γερμανός επενδυτής που συμμετείχε σε μία από τις δύο εκδόσεις, επίσης δεν έχει καταγράψει κάποια πληρωμή».
Διαφορετική η εκτίμηση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt: «Φαίνεται ότι η Ρωσία κατάφερε να αποτρέψει μία πτώχευση λόγω δυτικών κυρώσεων», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει ότι «στη Μόσχα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει εκκινήσει τη διαδικασία αποπληρωμής.
‘Τα χρήματα πληρώθηκαν και μάλιστα σε δολάρια, αν και δεν το περίμενα’ δηλώνει ένας επενδυτής. Άλλοι πιστωτές λένε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει χρήματα, αλλά δηλώνουν αισιόδοξοι ότι αυτό θα συμβεί».
Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung (NZZ) υπενθυμίζει ότι «μέχρι πρότινος το ρωσικό κράτος, που δεν έχει υπερχρεωθεί και επιπλέον διαθέτει μεγάλα αποθέματα συναλλάγματος λόγω των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, χαρακτηριζόταν οφειλέτης με επενδυτική βαθμίδα (investment grade) από τους οίκους αξιολόγησης. Στο μεταξύ όμως οι αξιολογητές έχουν υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία των κερδοσκοπικών επενδύσεων και θεωρούν πιθανή μία στάση πληρωμών».
Πηγή: DW, ΟΤ