Quantcast

Εφορία: Ο οφειλέτης με χρέος 800 εκατ. και οι εταιρείες φαντάσματα

Για την ιστορία, το ποσό της αρχικής οφειλής αφορούσε σε πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Ακρόπολις Χρηματιστηριακή από τη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων του 2007-2008

Το εντυπωσιακό ποσό των 800 εκατ. ευρώ, χρωστάει μόνο ένας φορολογούμενος στην Εφορία. Μάλιστα, πρόκειται για νέο οφειλέτη (εκτός και εάν οριστικοποιήθηκε τώρα παλαιά οφειλή του), καθώς μόλις χθες εντάχθηκε στη μακρά λίστα με τους φορολογούμενους που έχουν χρέη στο Δημόσιο.

Ο φορολογούμενος ή η επιχείρηση που χρωστά το ποσό αυτό (τα στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά) είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται να πληρώσει το ποσό που χρωστά και πολύ σύντομα, το ποσό αυτό θα μεταφερθεί στην άλλη λίστα με τα ανεπίδεκτα είσπραξης (εφόσον πτωχεύσει). Στη μακρά λίστα των οφειλετών βρίσκονται η Ακρόπολις χρηματιστηριακή με οφειλές που σήμερα φθάνουν τα 10,46 δισ. ευρώ (όταν δημοσιοποιήθηκαν οι λίστες από το ελληνικό δημόσιο στα τέλη του 2016 το χρέος έφθανε τα 8,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό, τοκίζεται μηνιαίως). Για την ιστορία, το ποσό της αρχικής οφειλής αφορούσε σε πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Ακρόπολις Χρηματιστηριακή από τη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων του 2007-2008. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει καμία απολύτως περιουσία για να αποπληρώσει, το πρόστιμο αυτό εξακολουθεί να υφίσταται και να δημιουργεί μία στρεβλή εικόνα για τις οφειλές προς το Δημόσιο. Στη λίστα φιγουράρει επίσης, η Ολυμπιακή Αεροπορία με χρέη 1,84 δισ. ευρώ, πολλές ΠΑΕ, ο Οργανισμός Ιπποδρόμου κ.λ.π.

Το σίγουρο είναι ότι οι μεγαλοφειλέτες, από την τελευταία φορά που επικαιροποιήθηκε η λίστα με τους όσους χρωστούν άνω των 150.000 το 2019, και παρά την υποχρέωση της φορολογικής διοίκησης να την ανανεώνει τακτικά, έχουν αυξηθεί και στα παλαιά φαντάσματα επιχειρήσεων του παρελθόντος πλέον έχουν προστεθεί καινούργιες οι οποίες επίσης θα καταστούν τα νέα κουφάρια όπως ήταν κάποτε η Πειραϊκή Πατραϊκή η οποία συνεχίζει να εμφανίζεται στη λίστα με τους οφειλέτες καθώς τουλάχιστον μέχρι το 2019 δεν είχε κηρυχθεί σε πτώχευση.

Σήμερα, τα ανεπίδεκτα είσπραξης ανέρχονται στο ποσό των 25 δισ. ευρώ σε σύνολο οφειλών 113 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το πραγματικό εισπράξιμο ποσό δεν υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ. Αλλά, καμία κυβέρνηση και ουδείς υπουργός Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει σε μία ουσιαστική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη διαγραφή οφειλών όπως για παράδειγμα της Ακρόπολις που είναι σίγουρο ότι ποτέ δεν θα εισπραχθεί, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για οικονομική βλάβη έναντι του Δημοσίου.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, προκύπτει ότι από τα 113 δισ. ευρώ που ανέρχεται το ληξιπρόθεσμο χρέος, μόλις 5,5 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό αυτό θεωρείται δυνητικά εισπράξιμο, όπως επίσης και τα χρέη που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Το παλαιό χρέος επί της ουσίας θεωρείται ανεπίδεκτο είσπραξης. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ το 70,6% του χρέους αφορά την περίοδο έως και το 2015. Από το παλαιό χρέος τα έσοδα που έχουν εισέλθει στον κρατικό κορβανά είναι έως και μηδενικά…