Quantcast

ΕΦΚΑ: Κατέγραψε έλλειμμα 140 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης των τελευταίων δύο χρόνων, αλλά και της παράλληλης ενεργειακής κρίσης, η οποία επιβαρύνει οικονομικά σε καθημερινή βάση το σύνολο των ασφαλισμένων, τα έσοδα του ΕΦΚΑ ακολουθούν φθίνουσα πορεία

Με το… αριστερό μπήκε το 2022 για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του υπερταμείου ασφάλισης συνεχίζει να μεγαλώνει, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Εργασίας.

 

Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης των τελευταίων δύο χρόνων, αλλά και της παράλληλης ενεργειακής κρίσης, η οποία επιβαρύνει οικονομικά σε καθημερινή βάση το σύνολο των ασφαλισμένων, τα έσοδα του ΕΦΚΑ ακολουθούν φθίνουσα πορεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, τον περασμένο Ιανουάριο το ταμειακό έλλειμμα του ΕΦΚΑ ανήλθε σε 140 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χαμηλή εισπραξιμότητα.

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, έχοντας «γονατίσει» πλέον οικονομικά, αδυνατούν να καταβάλουν, έστω και σε δόσεις, τις εισφορές τους προς το ταμείο, με αποτέλεσμα τα έσοδα του ΕΦΚΑ να βαίνουν μειούμενα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο τα έσοδα από εισφορές μισθωτών ήταν περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ κάτω σε σχέση με τον αρχικό στόχο, ενώ σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η εισπραξιμότητα και στους μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Μεγάλη διαρροή εσόδων υπάρχει φυσικά και στις ρυθμίσεις, καθώς λόγω της οικονομικής αδυναμίας αρκετοί ασφαλισμένοι αδυνατούν να πληρώσουν τις προβλεπόμενες δόσεις, με αποτέλεσμα να χάνουν τις ρυθμίσεις τους.

Παρόλα αυτά, γίνεται μια προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκειμένου να μεγαλώσει η «πίτα» των εσόδων. Το προηγούμενο έτος οι εισπράξεις από ρυθμίσεις ή από εξόφληση χρεών έφτασαν στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε είναι το μικρότερο των τελευταίων ετών, ενδεικτικό των προβλημάτων που ανέκυψαν λόγω πανδημίας και κατά τη διάρκεια του 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, παρά την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης, είχε καταστεί εφικτό να εισπραχθούν 1,12 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΚΕΑΟ στο τέλος του 2021, οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ εκτινάχθηκαν στα 41,02 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,32 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 38,7 δισ. του Σεπτεμβρίου 2021. Σε αυτή τη δυσμενή εξέλιξη οδήγησαν το 1,7 δισεκατομμύριο χρέη των μη μισθωτών για την περίοδο από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς και τα περίπου 486 εκατομμύρια ευρώ που αφορούσαν πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 29,37% (ποσό 12,048 δισ. ευρώ) του συνολικού χρέους (41 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 70,63% (ποσό 28,972 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν χρέη για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.