ΕΦΚΑ: Έκδοση 46.000 συντάξεων μηνιαίως μέσα στο 2022

Αξιοποιώντας τόσο του ιδιώτες που θα εμπλακούν στα τμήμα απονομής όσο και την έναρξη λειτουργίας του «πύργου ελέγχου», του σύγχρονου ψηφιακού μέσου παρακολούθησης των εκκρεμών συντάξεων

Στην έκδοση 46.000 συντάξεων μηνιαίως μέσα στο 2022 στοχεύει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, αξιοποιώντας τόσο του ιδιώτες που θα εμπλακούν στα τμήμα απονομής όσο και την έναρξη λειτουργίας του «πύργου ελέγχου», του σύγχρονου ψηφιακού μέσου παρακολούθησης των εκκρεμών συντάξεων.

Συνολικά, ο ΕΦΚΑ έχει στο δυναμικό του 600 εισηγητές και η διοίκηση του ταμείου έχει υπολογίσει ότι ο κάθε υπάλληλος θα εκδίδει τουλάχιστον τρεις συντάξεις ημερησίως, εκτιμώντας ότι στο 20ήμερο ο κάθε εισηγητής θα μπορεί να ολοκληρώνει 60 συνταξιοδοτικούς φακέλους. Αυτό, πρακτικά σημαίνει, ότι το σύνολο των εισηγητών θα εκδίδει τον μήνα περίπου 36.000 συντάξεις.

Παράλληλα, τα στελέχη του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι οι δικηγόροι και λογιστές που θα εμπλακούν στα τμήματα απονομής θα εκδίδουν σε μηνιαία βάση περίπου 10.000 συντάξεις. Άρα συνολικά, βάσει των εκτιμήσεων μέσα στο επόμενο έτος μπορεί να καταστεί εφικτή η έκδοση 46.000 συντάξεων μηνιαίων, όταν σήμερα εκδίδονται περί τις 20.000 συντάξεις τον μήνα.

Σε ό,τι αφορά στον «πύργο ελέγχου», ο οποίος χθες μπήκε σε πλήρη λειτουργία, το νέο ψηφιακό σύστημα είναι εγκατεστημένο στο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στη Λ. Κηφισίας. Εκεί είναι το νέο «αρχηγείο» του ΕΦΚΑ, από το οποίο συντονίζονται δεκάδες ενέργειες που αποσκοπούν στην μείωση του «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων.

Πώς λειτουργεί ο «πύργος ελέγχου» για τις εκκρεμείς συντάξεις

Ο «πύργος ελέγχου», που είχε παρουσιάσει το powergame.gr, είναι ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα που μπορεί σε πραγματικό χρόνο να αποτυπώνει τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών συντάξεων. Πώς γίνεται όμως αυτό; Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπερταμείου ασφάλισης, όλες οι διευθύνσεις απονομών έχουν συνδεθεί με μια ενιαία πλατφόρμα και στο τέλος της ημέρας ο προϊστάμενος της κάθε διεύθυνσης είναι υποχρεωμένος να περνάει στο σύστημα τον αριθμό των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά εισηγητή.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του ταμείου επισημαίνουν στο powergame.gr ότι μέχρι πρότινος οι διευθυντές δεν ενημέρωναν τη διοίκηση του ΕΦΚΑ καθημερινά για την πορεία των αιτήσεων συνταξιοδότησης, ενώ κάθε φορά που ήθελε ενημέρωση για την επίδοση των εισηγητών υπέβαλε αίτημα στις διευθύνσεις και ενημερωνόταν μετά από ένα μήνα.

Μάλιστα, αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που οι εκθέσεις του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» έβγαιναν κάθε δύο μήνες, διότι δεν υπήρχε έγκαιρα η απαραίτητη πληροφορία προκειμένου να καταρτιστούν. Πλέον η έκθεση «ΑΤΛΑΣ» θα βγαίνει ένα με ενάμιση μήνα νωρίτερα, κι αυτό γιατί θα έχει ενημέρωση σε real time για την πορεία των εκκρεμών συντάξεων και τις νέες αιτήσεις.

Σε περίπτωση που ο «Πύργος Ελέγχου» εντοπίσει ότι κάποια διεύθυνση σε διάστημα 2-3 ημερών έχει μειώσει την απόδοση της εκδίδοντας λιγότερες συντάξεις, τότε στη διοίκηση θα χτυπάει… συναγερμός. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η διοίκηση θα ασκεί πίεση στην επίμαχη διεύθυνση που έχει μείνει πίσω στους στόχους, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεκολλήσει η έκδοση συντάξεων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, σε πρώτη φάση υπάρχει σαφής προειδοποίηση για την έκδοση τριών συντάξεων ανά υπάλληλο, ενώ σε επόμενο χρόνο δεν αποκλείεται να γίνουν και αντικαταστάσεις στελεχών στα τμήματα απονομής, εφόσον παρατηρηθεί ότι δεν ακολουθούν τους απαιτούμενους ρυθμούς.

 

Πηγή: Powergame.gr