Οι εκλογές στην Ιταλία -τη χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα χρέους, και τα ομόλογα με την ασταθή απόδοση που βάλλεται με το παραμικρό τελευταία- ενδέχεται να φέρουν σοβαρές ανακατατάξεις στην Ευρώπη, η οποία καλείται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει πάρει αποφάσεις για το τί μέλλει γενέσθαι με το φυσικό αέριο.
Την Τετάρτη 28 του μήνα αναμένεται η Κομισιόν να παρουσιάσει το έγγραφο με τις επίσημες προτάσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά του φυσικού αερίου. Ήδη έχουν δοθεί οι αρχικές προθέσεις στις οποίες υπάρχει η απαίτηση για μείωση 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής, και 10% προαιρετική για το σύνολο χρήσης της κάθε χώρας, καθώς και επιβολή εισφοράς στα διυλιστήρια, η οποία θα φτάσει στο 33%. Και για τα τρία μέτρα αναμένονται λεπτομέρειες.
Στην όλη συζήτηση η Κομισιόν δεν έχει εντάξει το πλαφόν στο φυσικό αέριο κάτι που όμως ζητούν σημαντικός αριθμός κρατών, ίσως και πάνω από τα μισά. Στον αντίποδα κάποια κράτη τονίζουν ότι ένα πλαφόν θα «μποϊκοτάρει» την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ υπάρχει και συζήτηση για διαθρωτικές αλλαγές στην αποτύπωση της τιμής του αερίου στο Άμστερνταμ, αλλά και στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Μετά την αποκάλυψη των σχεδιασμών την Κομισιόν αναμένεται να υπάρξει η πρώτη αντίδραση των κρατών-μελών καθώς έχει προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας. Την προηγούμενη φορά η συγκεκριμένη ομάδα είχε χωριστεί στα τρία (κυρίως γύρω από το θέμα του πλαφόν) και το αποτέλεσμα ήταν να μην ληφθεί καμία σοβαρή απόφαση. Στη συνέχεια, έπεται η άτυπη συνάντησης των ηγετών της Ευρώπης στις 7 Οκτωβρίου στην Πράγα, ενώ τέλος (και αν μέχρι τότε δεν έχουν υπάρξει αποφάσεις) για τις 20 και 21 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες, η τακτικής Σύνοδος Κορυφής.
Μία εβδομάδα μετά τη Σύνοδο είναι προγραμματισμένη και μία άλλη πολύ σημαντική συνάντηση. Εκείνη των Κεντρικών Τραπεζιτών της Ευρωζώνης στη Φρανκφούρτη. Εκεί αναμένεται να αποφασιστεί η περεταίρω αύξηση των επιτοκίων της Ευρώπης κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης, κάτι που ήδη έκανε την εβδομάδα που πέρασε η Fed, η Ελβετία, η Νορβηγία, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα στην τελευταία παρατηρήθηκε το παράδοξο να αυξάνονται τα επιτόκια, αλλά να βυθίζεται η λίρα, κι αυτό λόγω του τεράστιου πακέτου στήριξης και ελαφρύνσεων προς τα νοικοκυριά που ανακοίνωσε η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας.
Επιπλέον στην εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται να συνεχίσουν να απασχολούν, η επιστράτευση των Ρώσων, αλλά και η φυγή πολλών πολιτών προς τις γειτονικές Φινλανδία και Γερμανία, η γενίκευση της κοινωνικής σύγκρουσης στο Ιράν, αλλά και η ανησυχία ότι θα υπάρξουν και στις χώρες τις Ευρώπης μεγάλες αναταραχές με πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ υψηλές τιμές. (Την πρόβλεψη έκανε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα).
Μοναδικό θετικό σε όλη αυτή τη κατάσταση είναι ότι η διεθνής αγορά του πετρελαίου εξακολουθεί να λειτουργεί αποτυπώνοντας και νέα πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς η παγκόσμια ύφεση μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη. Αυτή είναι και η μόνη θετική εξέλιξη που ανακουφίζει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, το οποίο βλέπει να απομακρύνεται η ανάγκη για μία επιπλέον ενίσχυση στα καύσιμα κίνησης (επιδότηση του ντίζελ και Fuel Pass 3) επιτρέποντας περί τα 450 εκατομμύρια ευρώ να κατευθυνθούν όλα στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διανομή του στις 15 Οκτωβρίου με μία τιμή που θα κινείται κοντά στο 1,30 ευρώ το λίτρο.