Quantcast

Economist 2022 – Πιερρακάκης: Κάνουμε ένα έργο στα πρότυπα ενός Σχεδίου Μάρσαλ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο που διαδραμάτισαν η πανδημία και τα lockdown στην κατεύθυνση της ψηφιακής μετεξέλιξης του Ελληνικού Δημοσίου και της κυβέρνησης

Στις πολιτικές και τα project της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που επιτάχυνε σε άνευ προηγουμένου επίπεδα εν μέσω της πανδημίας, εστίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην 26η συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που διοργανώνει ο Economist.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο που διαδραμάτισαν η πανδημία και τα lockdown στην κατεύθυνση της ψηφιακής μετεξέλιξης του Ελληνικού Δημοσίου και της κυβέρνησης. Ο κ. Πιερρακάκης, ανέφερε ότι, ιστορικά, μετά από κάθε πανδημία υπάρχουν νόρμες παραμένουν ως κοινωνικές πολιτικές. «Θα παραμείνουν μετά την πανδημία οι επιλογές που κάναμε στη διάρκεια της», ανέφερε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί μια στρατηγική «φιλική προς το περιβάλλον και την ενίσχυση των πολιτών».

Υπογράμμισε, επίσης, τη ραγδαία ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών που δόθηκαν στη διάθεση των πολιτών, που εκτινάχθηκαν από τα 17 εκατ. στα 56 εκατ. αυτό το διάστημα.

Χωρίς την Covid-19 νομίζω θα υλοποιούσαμε τα ίδια projects, αλλά δουλέψαμε επιπλέον λόγω της πανδημίας, είπε χαρακτηριστικά. Ως παράδειγμα έφερε τις ανάγκες που προέκυψαν από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και υπογράμμισε ότι ένα από τα πράγματα που άλλαξαν ήταν η εξοικείωση του πληθυσμού με τις νέες υπηρεσίες.

 

 

«Κάνουμε ένα έργο στα πρότυπα ενός Σχεδίου Μάρσαλ»

«Είμαστε στο τέλος της αρχής όσων πραγματοποιήσαμε», είπε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή της εισαγωγικής τοποθέτησής του. Όπως ανάφερε, πριν την οικονομική κρίση, η Ελλάδα ήταν στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ από πλευράς κόστους των δημοσίων υπηρεσιών. «Ψηφιοποιήσαμε και απλοποιήσαμε 147 υπηρεσίες. Φτάσαμε στις 500». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μεγάλο έργο για τις ψηφιακές ταυτότητες. «Κάνουμε ένα έργο στα πρότυπα ενός Σχεδίου Μάρσαλ», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάναμε σκληρές επιλογές, όταν δεν υπήρχε προϋπολογισμός. Τώρα τον έχουμε. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στο επίπεδο της Δ’ Βιομηχανικής Επανάστασης», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εστίασε ακόμη και σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τις προσεχούς περιόδου που θα διαχειριστεί η κυβέρνηση: Το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αναδυόμενες. «Ακολουθούμε αρχικά τις Βρυξέλλες. Θέλουμε μέσω του νομοσχεδίου να ρυθμίσουμε τεχνολογικές εξελίξεις πολύ σημαντικές π.χ. στους τομείς του κυβερνοχώρου, της τεχνητής νοημοσύνης, των drones, κ.α.».

Αναφορικά με τις νέες ταυτότητες και άδειες οδήγησης σε ψηφιακή μορφή από τον Ιούλιο, μίλησε για έναν ισχυρό συμβολισμό, που σηματοδοτεί «το τέλος ενός αιώνα και την αρχή ενός νέου για τους πολίτες».

Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είχε την υποδομή, αλλά δεν είχε το software, τους κανονισμούς, την πολιτική που μπορούσαν να ελευθερώσουν τη δυναμική της χώρας. «Έχουμε μηχανικούς που μπορούν να λάμψουν», είπε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε ότι εκτός από τα θετικά, η κυβέρνηση έχει ακόμη να καλύψει και ορισμένα αρνητικά σημεία. Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση ταλέντου για τον μετασχηματισμό. Πρέπει να φέρουμε πίσω το ταλέντο που έφυγε, να παράξουμε νέο ταλέντο, τόνισε.

Αναφέρθηκε τέλος στη σημασία της δια βίου μάθηση, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να επανεξετάσουμε τις δεξιότητες», μέσα από projects που μπορούν να μας διδάξουν και να ενισχύσουν την κατάρτιση.

 

Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable.