Την ανάγκη τα Δυτικά Βαλκάνια να μπουν στην ΕΕ τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σε πάνελ με θέμα τη Σταθερότητα και την Ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.
Κατά την εισαγωγική του παρέμβαση, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε αρχικά στον ρόλο που έχει παίξει μέχρι σήμερα η Ελλάδα αναφορικά με τη διαμόρφωση της “στρατηγικής” της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια, τονίζοντας πως δεν υποστήριξε απλά την προσπάθεια, αλλά συνέβαλε, ξεκινώντας, όπως είπε, από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η ευρωπαϊκή απάντηση δεν ήταν επαρκής». «Η επιμήκυνση της αβεβαιότητας είναι μια κατάσταση lose-lose, αμοιβαίας απώλειας για όλους, τεραστίων διαστάσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι χώρες αυτές «ρισκάρουν να χάσουν το 1/3 του πληθυσμού τους στις επόμενες δεκαετίες λόγω της δημογραφικής κρίσης και της μετανάστευσης», παρά τις σκληρές προσπάθειες που έκαναν για να ξεπεράσουν τα υφιστάμενα προβλήματα, όπως η διαφθορά, οι αδύναμες υποδομές κλπ.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην «ηρωική προσπάθεια» του Ζόραν Ζάεφ που υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών υπολογίζοντας όχι την προσωπική του καριέρα, αλλά το μακροχρόνιο όφελος για τη χώρα του, «όπως ο Αλέξης Τσίπρας».
Παρόλ’ αυτά, συνέχισε, «η ΕΕ δεν χρησιμοποίησε τη συμφωνία αυτή με τον τρόπο που θα έπρεπε». «Ας είμαστε σαφείς, η διεύρυνση της ΕΕ είναι απαραίτητη. Ταυτόχρονα, όμως, είναι απαραίτητα και η εμβάθυνσης της πολιτικής ολοκλήρωσης. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε σφάλματα», υπογράμμισε, αναφερόμενος στη «μη άμεση αντιμετώπιση παρεκκλίσεων», όπως συνέβη με το κράτος δίκαιου σε Πολωνία και Ουγγαρία.
Τόνισε, δε, πως η ουκρανική κρίση ανέδειξε την αναγκαιότητα μιας ισχυρής εξωτερικής πολιτικής, την οποία, όπως είπε, δεν την έχουμε γιατί «λειτουργούμε ως όργανο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής». Προειδοποίησε, τέλος, πως τα συμφέροντα της ΕΕ δεν είναι ταυτόσημα με των ΗΠΑ και πως ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο είναι η ΕΕ να γίνει ένας αυτόνομος πόλος στη διεθνή σκηνή.
«Η εισδοχή των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ δεν είναι απλά αναγκαία για τις χώρες της περιοχής, είναι απαραίτητη για το πολιτικό μέλλον της δικής μας Ένωσης», κατέληξε. Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους φόβους για παρεμβάσεις τριών χωρών, όσο καθυστερούν οι διαδικασίες εισόδου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε πως η όποια καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα και πολιτική αστάθεια στην περιοχή, που «υπονομεύουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος» αλλά ταυτόχρονα και «γεωστρατηγική αστάθεια που σημαίνει πως πολλοί παίχτες θα θέλουν να παρέμβουν, όπως γίνεται μέχρι πρόσφατα με την Τουρκία με την αναθεωρητική της ατζέντα».
«Η Ελλάδα θέλει να διευκολύνει την εισδοχή”», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τους επόμενους «μήνες και όχι χρόνια» στην Ευρώπη, «θα αντιμετωπίσουμε και θα αναθεωρήσουμε τα λάθη του παρελθόντος», τονίζοντας πως «η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει».
Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable