Quantcast

Δραματική πρόβλεψη ΔΝΤ: Ο κορωνοϊός θα προκαλέσει κρίση ανάλογη με την Μεγάλη Ύφεση του ’30

ΔΥΣΟΙΩΝΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Σε πολύ δραματικούς τόνους η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι ο κορονοϊός έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινωνική και οικονομική τάξη σε τέτοιο βαθμό που δεν έχει ξαναζήσει κανείς.

Μόνο ανησυχία προκαλούν τα λόγια της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όπως είπε, το βιοτικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο θα καταβαραθρωθεί και θα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός και την συνέκρινε με αυτή του 1930!

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είπε ότι η πανδημία του κορονοϊού, οδηγεί το ΔΝΤ να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία και αυτές θα είναι μαύρες όταν θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Είπε ακόμα ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ χειρότερες απ’ ότι είχε προβλεφθεί.

Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση που δεν έχουμε ξαναζήσει εξαιτίας του κορονοϊού, είπε η Γκεοργκίεβα σε τηλεδιάσκεψη ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Πριν από περίπου 3 μήνες το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 3,3% για την παγκόσμια οικονομία, αλλά η Γκεοργκίεβα είπε: «Ο Covid-19 διατάραξε την παγκόσμια κοινωνική και οικονομική τάξη με την ταχύτητα του φωτός σε μια κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί. Ο ιος προκαλεί μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και το lockdown που έχει επιβληθεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους για να αντιμετωπιστεί η πανδημία έχει τεράστιες επιπτώσεις».

Μίλησε ακόμα για εξαιρετική αβεβαιότητα για το βάθος και την διάρκεια της κρίσης η οποία ξεκίνησε από την Κίνα και την επαρχία Γουχάν τον Ιανουάριο. Πρόσθεσε ότι είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα έχει αρνητικό πρόσημο το 2020. 

«Στην πραγματικότητα περιμένουμε την χειρότερη οικονομική κρίση από την Μεγάλη Ύφεση», είπε επί λέξει.

«Μόλις πριν από τρεις μήνες αναμέναμε θετική αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε περισσότερα από 160 από τα κράτη μέλη μας το 2020. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει αντιστραφεί: τώρα προβλέπουμε ότι πάνω από 170 χώρες θα έχουν μείωση του κατά κεφαλήν εισόδηματος».

Είπε ακόμα ότι η κρίση δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα και οι μαύρες προβλέψεις αφορούν τόσο τις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πανδημία θα χτυπήσει περισσότερο τις ευάλωτες οικονομικά χώρες.