ΔΝΤ προς Πεκίνο: Αλλάξτε την πολιτική της μηδενικής ανοχής του Covid

Το ΔΝΤ απευθύνει έκκληση προς το Πεκίνο να τροποποιήσει την πολιτική της μηδενικής ανοχής του κορωνοϊού

Έκκληση απηύθυνε το ΔΝΤ προς το Πεκίνο να αλλάξει την πολιτική της μηδενικής ανοχής. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ήδη οι Κινέζοι πολίτες αντιδρούν καθημερινά προκειμένου η Κυβέρνηση να αλλάξει τακτική.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέτρεψε σήμερα το Πεκίνο να υπαναχωρήσει από τα αυστηρά lockdowns που επιβάλλει προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κρούσματα COVID-19 και αντ’ αυτού να κινηθεί προς περισσότερο στοχευμένες ενέργειες, επικαλούμενη τον αντίκτυπο στους πολίτες και την οικονομία της Κίνας.

 

«Αναπροσαρμόστε την προσέγγιση της μηδενικής ανοχής»

Η Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξή της στο Associated Press, κάλεσε το Πεκίνο να προχωρήσει σε «αναπροσαρμογή» της λεγόμενης προσέγγισης «μηδενικής ανοχής στην COVID», την ώρα που οι αντιδράσεις κατά των πολιτικών της Κίνας έχουν προκαλέσει διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε επίσης στον πληθωρισμό και τα επιτόκια, τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και την κρίση πείνας, σύμφωνα με το AP.

Χιλιάδες κόσμου κατά των lockdown

Την ίδια ώρα στην Κίνα αυξάνονται όλο και περισσότερο οι διαδηλώσεις, με τους Κινέζους πολίτες να αντιδρούν στο lockdown.  Από την οικονομική πρωτεύουσα Σανγκάη μέχρι την Ουχάν, ηχεί η φωνή της αντίθεσης.

Η κόπωση του κόσμου έχει χτυπήσει «κόκκινο», αποτύπωνεται σε μια φράση οργής που ακούγεται τελευταία στους δρόμους: «Σι παραιτήσου, Κομμουνιστικό κόμμα φύγε!». Ωστόσο, οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν ενισχυθεί, οι τιμωρίες που επιβάλλονται πληθαίνουν και οι συλλήψεις διαδηλωτών αυξάνονται. Παρά την προσπάθεια των Αρχών να ανατρέψουν την κατάσταση δια της βίας, η πολιτική μοίρα του Σι κρέμεται από μια λεπτή κλωστή.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής του κινεζικού ινστιτούτου στη Σχολή ανατολικών και αφρικανικών σπουδών του Λονδίνου, Στιβ Τσανγκ, στο BBC, η κινεζική κυβέρνηση κινδευνεύει να χάσει τον έλεγχο εάν εξαπλωθούν οι διαδηλώσεις. Εάν δεν καταστείλει το Πεκίνο τις διαδηλώσεις, αυτό θα εκληφθεί ως σημάδι αδυναμίας, ενώ ο κίνδυνος να ενταθεί το κύμα κοινωνικής οργής είναι ορατός.